U porodici iz Kikinde treća generacija pastira: Ko je nekada čuvao ovce bio je bogat čovek, a danas jedva kupi hleb (FOTO)

Danas kilogram vune ne vredi više od 40 do 50 dinara

  • 5

Čuvanje ovaca u porodici Cucin je tradicija, stado su imali Radovanov deda, pa otac, a danas Radovan ima ovce rase vinterberg i cigaja.

Preslatka Jelena nema ni godinu dana, a igračke je ne zanimaju: Najšire se smeje kada je stave nasred brda od kukuruza (FOTO)

- Stara narodna "koliko ovaca toliko i novaca" prestala je odavno da važi - počinje svoju priču Radovan Cucin iz Kikinde, jedan od poslednjih pastira na severu Banata

- Ko je nekada čuvao i imao ovce bio je bogat čovek. Ja sam prvi traktor u životu kupio od mojih ovaca - kaže nam gazda Cucin.

I prvi traktor kupljen od ovaca, Foto: Telegraf

Ovaj vredni stočar koji sa suprugom Mirjanom osim ovaca ima i po koju kozu, priča kako je sve počelo:

- Ovčarstvo je naša porodična tradicija. Moj deda je bio pastir u jednoj bogatoj porodici i radio je 24 sata kod gazde, kasnije je otac počeo da čuva ovce, a ja sam nastavio ono što su moji preci i započeli. Međutim, nije ovčarstvo kao nekada, sve je teže u ovom stočarskom poslu -kaže gazda Radovan.

RANIJE IMALI VIŠE OD 100 OVACA

U svom gazdinstvu vredni domaćin imao je preko sto grla ovaca, danas upola manje, sem ovčarstvom, bave se i kozarstvom. Svakodnevno ih Radovan  izvodi na obližnju livadu na periferiji grada koja obiluje svežom travom.

- Ovce nisu zahtevne kada je reč o ishrani, pored zobi koja im se daje, one su vrlo korisne - tvrdi gazda Radovan. Sve što ostane na njivi, sav korov i strnjike nakon žetve ovce popasu.

Porodica Cucin ima i koze, Foto: Telegraf

Runo koje daju nekada je bilo na ceni. Ko je šišao ovce i imao vunu, taj je bio bogat čovek. Danas kilogram runa ne vredi više od 40 do 50 dinara. Radovan nam otkriva koja rasa najviše daje vunu:

- Cigaja je krupna rasa ovaca, ali obraslost vunom mala je po trbuhu i donjem delu vrata, pa je to razlog zašto daje malu količinu vune, dok je rasa virtemberg pogodna i za meso i za vunu. Od oko 100 ovaca dobije se i do 140 jagnjadi, ova vrsta je izuzetno plodna, a runo je gusto te se prinos vune kod ovih ovaca kreće i do 4,5 kilograma, a kod ovnova i do 8 kilograma.

KUKA OD KOJE OVCA "NE MRDA"

Posao nije lak.

- Ko ga ne voli ne treba ni da ga radi - kaže nam gazda Cucin koji i do šest sati dnevno provodi sa svojim stadom:

- Nije lako, ovce se moraju čuvati, nekada odu, odlutaju, pa ih sa svojim čuvarima vraćam ponovo na ispašu. Kada su nevaljale tada upotrebljavam "čobanski štap"-  objašnjava mi gazda Radovan.

- Vidite ovu kuku, ona služi da povučem ovcu, uhvatim je za nogu i ona ne mrda.

Posao pastira nije lak, hoće ovce i da odlutaju, Foto: Telegraf

TAJNA DUGOG ŽIVOTA JE U SURUTKI

U velikom domaćinstvu gazde Cucina potrebno je mnogo rada, bez pomoći supruge Mirjane, kaže da ne bi moglo da opstane veliko gazdinstvo. Kako se i na koji način pravi koziji sir i kiselo ovčije mleko tajna su vredne domaćice Mirjane Cucin:

Mušterija ima, traže nam najviše koziji sir, on je zdrav i lekovit, uvek uz sir dajem i surutku. Imam jednog deku iz obližnjeg sela koji se godinama snabdeva kod nas, kaže da je u surutki tajna dugog života.

KO DRŽI STOKU USTAJE RANOM ZOROM, PRE SVITANJA, A POSAO ZAVRŠAVA SA PRVIM SUMRAKOM

Život na selu nije lak - priča nam Mirjana.

- Ustajemo ranom zorom, ranije sam imala krave, pa smo se oko 4 sata budili. Sada nešto kasnije, suprug me štedi - priča gostoljubiva domaćica i služi nas tvrdim kozijim sirom.

U gazdinstvu porodice Cucin pored ovaca, prisutna je živina, koze i druga stoka. Na banatskom livadama nekada je bilo više stotina pastira, danas ima svega oko šest domaćinstava koja gaje ovce i koze.

Ostalo je samo šest domačinstava koja gaje ovce i koze, Foto: Telegraf

- Nema omladine, ne želi niko da gaji i čuva ovce, šta će biti posle nas, ne znam? Pa, zato staru narodnu "Nisam čuvao ovce sa tobom" ne bi trebalo u negativnom kontekstu koristiti, biti pastir nije lako, a kako više niko ne želi da čuva ovce, pastiri će biti u potražnji - zaključuje vredni čobanin Radovan Cucin.

VIDEO: U Grčkoj ovce nose PELENE i šetaju se na povocu

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yy

    16. oktobar 2018 | 20:58

    Svaka vam cast ziveli jos dugo

  • Boža zemunac

    16. oktobar 2018 | 21:41

    Živi bili i Bog vas čuvao.

  • Ceca

    17. oktobar 2018 | 06:14

    Sta ga broga bar se ne otima za piletinu iz Lidla...jede svoj sir,kaak i jagnjetinu..udise cist vazduh i sigurno je zdraviji od vecine koji se bore da prezive u gradu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA