Strašne slike požarom uništene Carske Bare: Nekada prelepi prirodni rezervat, a sada spržena zemlja (FOTO)

Nadležni trenutno istražuju teren Carske Bare i nakon detaljne analize biće poznato kolika je prirodna i materijalna šteta pričinjena ovom retkom prirodnom rezervatu ptica

  • 11

Specijalni prirodni rezervat Carska Bara u Ečkoj, koji je pre dva dana goreo u stravičnom požaru koji je došao sa obližnje njive usled paljenja strnjike, sada je prava opustošena zemlja.

Uhapšen muškarac za kojeg se sumnja da je podmetnuo požar u Carskoj Bari

Slike koje nam je poslao Stevo Čorokalo, rukovodilac u Rezervatu prirode u Zrenjaninu, pokazuju da se dogodilo ono na šta su nadležni strogo apelovali. Zbog nečije neodgovornosti i bezobzirnosti uništen je prirodni kompleks, redak u ovom delu Evrope, pretežno zbog ptičjih vrsta koje su svoje stanište imale upravo na ovom prostoru.

Neodgovornost uništila prirodni kompleks, Foto: Telegraf

Fotografije požarom uništene Carske Bare nailaze na najoštrije komentare:

- Za ovo neko mora da odgovara, ovo je strašno. Počinioci svakako, all i oni koji nisu preventivno delovali da se ovako nešto ne desi. Ovo je moglo da se nasluti i spreči - napisao je Milan Z.

- Ovo je strašno, ako nešto naučimo iz ovoga biće dobro - nadovezao se drugi komentator crnih fotografija.

POŽAR POČEO NA PRIVATNOJ PARCELI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu uhapsili su M. T. (81) iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio krivično delo oštećenje životne sredine. Sumnja se da je on 14. oktobra izazvao požar na svojoj parceli koji se potom proširio na više stotina hektara trske, trave i niskog rastinja u Specijalnom rezervatu prirode Carska Bara u mestu Ečka kod Zrenjanina.

Požar u specijalnom rezervatu izbio je usled paljenja žetvenih ostataka na obližnjim njivama. Zbog jakog vetra požar je kasnije proširen i na atare u Stajićevu, Perlezu i Belom Blatu, gde je gorelo 1000 ha zemljišta, šuma, njiva kao i zaštićeno prirodno dobro Carska Bara.

Ovo je dom i retkih biljnih vrsta, Foto: Telegraf

Zbog požara velikih razmera, toga dana hitno je zasedao Štab za vanredne situacije Grada Zrenjanina. U gašenju je učestvovalo 26 vatrogasaca spasilaca sa devet vozila, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Zrenjanina, čak je angažovana i poljoprivredna mehanizacija koja je sprečavala dalje širenje vatre.

U REZERVATU ŽIVE RETKE PTICE, ALI I BILJNE VRSTE

Specijalni prirodni rezervat Carska Bara vredan je zbog čak 200 različitih ptičijih vrsta, među kojima su prava retkost bile čaplje, kormorani, gnjurci i patke. Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole.

Nadležni trenutno istražuju teren Carske Bare i nakon detaljne analize biće poznato kolika je prirodna i materijalna šteta pričinjena ovom retkom prirodnom rezervatu ptica.

VIDEO: Crni dim guta zgradu Gradske čistoće

(D. Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С

    17. oktobar 2018 | 00:31

    СТРОГО АПЕЛОВАЛИ?. ШТА ТО ЗНАЧИ?. ШТА СУ УРАДИЛИ ДА СЕ НЕ ДОГОДИ?. НИШТА. КАЗНА, КАЗНА И ЗАТВОР. СТРОГИ ЗАТВОР ЗА НЕРАД. ГДЕ СУ СЕ ОГЛАСИЛИ ДА БРИНУ ЗА ТЕ СИРОТЕ ПТИЦЕ И БИЉКЕ, КОЈЕ ЈЕ САД ТАЈ. КРЕТЕН ЗАПАЛИО? НАШ ЧОВЕК ЈЕ УНИШТИТЕЉ ПРВЕ ВРСТЕ. ТО ЈЕ САМО ЗАТО, ШТО НЕМА ОДГОВОРНОСТИ, А САМИМ ТИМ НИ КАЗНЕ.

  • RSK

    17. oktobar 2018 | 00:21

    Samo po džepu i da vidiš kako se sve nauci

  • DDF

    16. oktobar 2018 | 23:54

    Sami sebi smo najveci neprijatelj,kao nacija smo mentalno posrnuli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA