≫ 

Vozila je auto-putem i naletela na vatrenu stihiju u Carskoj Bari: Zastrašujući snimak pokazuje svu opasnost paljenja strnjike

Od početka oktobra na teritoriji Republike Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru

  • 9

Požari u Carskoj Bari i nekoliko njih na Ibarskoj magistrali buktali su juče, a ni prethodnih dana situacija nije bila ništa drugačija. Sumnja se da su svi požari izazvani paljenjem strnjike.

Ipak, jedan snimak se ističe, a to je video velikog požara kraj auto-puta na potezu od Subotice ka Novom Sadu.

Uhapšen muškarac za kojeg se sumnja da je podmetnuo požar u Carskoj Bari

Autorka snimka, navela je da je na putu do Novog Sada videla još tri požara, kao i da je sinoć gorelo i na 500 metara od naplatne rampe pred Beogradom.

"Da li su normalni? Pa stradaše oni ljudi na niškom auto-putu i nikom to nije opomena da ugrožavaju saobraćaj i ljuske živote tim paljevinama", primetio je jedan tviteraš u komentarima, dok je drugi dodao: "Odmah nagradno oduzimanje njive".

Od početka oktobra na teritoriji Republike Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216, navodi MUP.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.

- Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara - podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.

Paljenje trave i drugog rastinja, otpadnih predmeta i materijala na putu i na zemljištu pored puta, ukoliko se time ugrožava bezbednost odvijanja saobraćaja i umanjuje zahtevana preglednost na putu, zabranjena je zakonom i kažnjiva zatvorskom kaznom do 12 godina.

Ova aktivnost kažnjiva je na osnovu Zakona o putevima, Zakona o zaštiti od požara i prema Krivičnom zakoniku.

VIDEO: Crni dim guta zgradu Gradske čistoće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    16. oktobar 2018 | 18:10

    Izgleda sve te opomene za nase ljude neznaci nista mi smo skroz nedisciplinovan narod kako u saobracaju tako iza druge stvari kao i o slucaju paljevina samo velike kazne njih mogu opametiti?

  • Oluvera

    16. oktobar 2018 | 19:03

    Kad vec pale zetvene ostatke na svojoj njivi, trebalo bi da uzoru bar dve, tri brazde oko svoje njive da bi sprecili da vatra ne predje kod komsije. A kad su vec upalili zetvene ostatke, bilo bi lepo da su kontrolisu vatru,a ne da odu kuci. Da nemajy mozga, nemajy..... Ko je jos video da se vatra pali,a da duva vetar.

  • ANTIROM

    16. oktobar 2018 | 19:05

    Kada bi jedan sto pali zaglavio veliku robiju bill bi drugacije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA