≫ 

Patrijarh Irinej u dvodnevnoj poseti Kosovu: Obilazi srpske svetinje, Pećku Patrijaršiju, Gračanicu i Visoke Dečane (FOTO)

Patrijarh Irinej i Patrijarh Jovan X prvo su obišli Pećku Patrijaršiju odakle je poglavar SPC poručio da su gradovi na Kosovu gotovo ostali bez srpskog naroda

  • 4

Patrijarh srpski Irinej stigao je danas na Kosovo i Metohiju zajedno sa Patrijarhom antiohijskim i celoga Istoka Jovanom X i članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve i Antiohijske Patrijaršije, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

SPC menja stav o razgraničenju? Pažljivo pročitajte patrijarhove reči

Patrijarh Irinej i Patrijarh Jovan X prvo su obišli Pećku Patrijaršiju odakle je Patrijarh srpski Irinej poručio da su gradovi na Kosovu gotovo ostali bez srpskog naroda i da Srbi koji su ostali u njima žive u teškim uslovima, lišeni slobode i svih ljudskih prava:

- Njihova imovina je uzurpirana, u njihove domove ušli su Albanci. Svakodnevno čujemo da mnogi stradaju, a to se sve čini sa namerom da se Srbi ne bi vratili na Kosovo. Ostali su nam Manastiri, oni koji nisu porušeni, oni su nada našega naroda da će se nekada vratiti na ove prostore. Oni danas predstavljaju našu istoriju, kulturu i naš narod - poručio je Patrijarh srpski Irinej danas iz Pećke Patrijaršije.

Patrijarsi na Kosovu - Foto: TV Hram

Nakon Pećke Patrijašije Patrijarh Irinej i Patrijarh Jovan sa članovima crkvene delegacije posetile su Manastir Visoke Dečane, gde ih je dočekao Episkop raško-prizrenski Teodosije sa brojnim sveštenstvom, monaštvom, učenicima Prizrenske Bogoslovije i građanima.

Patrijarh antiohijski i sveg istoka Jovan X svojim domaćinima u Visokim Dečanima darivao je kutiju za mošti svetitelja u intarziji. Prethodno mu je vladika Teodosije uručio krst i knjigu „Zadužbine Kosova i Metohije“.

Zahvaljujući se na gostoprimstvu, Patrijarh Jovan X istakao je da razume položaj Srpske Pravoslavne Crkve jer dolazi ispred mučeničke Crkve:

- Imajući u vidu stradanja u Siriji i činjenicu da su pre par godina nestala dva naša episkopa o kojima se ni danas ništa ne zna, poručujem najmoćnijim državama da želimo mir i da nas ostave na miru - rekao je Patrijarh Jovan obraćajući se prisutnima u Visokim Dečanima , istakavši da antiohijski narod, kao i srpski, živi u teškim vremenima.

- Srpska i Antiohijska crkva su crkve mučeništva. Ali ovaj sveti krst vodi nas na dan vaskrsenja. Ova zemlja je dala mnogo mučenika i svetitelja, nemojte se plašiti zla, nemojte se plašiti mraka zato što je svetlost Hrista jača i mi sinovi vaskrsenja ne plašimo se smrti - rekao je Patrijarh antiohijski i celoga Istoka Jovan X.

Patrijarh antiohijski i celoga Istoka Jovan X - Foto: TV Hram

Poželevši dobrodošlicu Srpskom i Antiohijskom Patrijarhu, Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da je Crkva bila i ostala glavni oslonac narodu:

- Svetinje kao što su Pećka Patrijaršija Dečani, Gračanica, Bogorodica LJeviška, Devič stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i šta treba da ostanemo kako bismo se sačuvali kao narod Božiji - rekao je Episkop Teodosije.

On je istakao da su upravo na ovim svetim prostorima naši srednjovekovni vladari zajedno sa Arhiepiskopima i Patrijarsima podizali pred Bogom naše najslavnije manastire, kao svoje zadužbine i kao znak zaveta koji je verni narod na Kosovu i Metohiji potvrdio i zapečatio mučeničkim stradanjem.

- Gotovo da nema nijednog delića ove svete kosovsko-metohijske zemlje gde se ne mogu naći tragovi našeg istorijskog i duhovnog postojanja, po crkvama, manastirima, grobljima. Zato je posebno ovaj deo Srbije nazvan Metohijom, po manastirskim imanjima velikih naših lavri - kazao je Vladika Teodosije istakavši da duhovna i monaška tradicija Visokih Dečana nije prekidana od davne 1327. godine kada je i osnovan ovaj manastir.

Vladika Teodosije sa patrijarsima - Foto: TV Hram

- Ipak, pored svih teškoća, i pored toga što je nakon rata sa Kosova i Metohije u vremenu takozvanog mira i uprkos prisustvu međunarodnih snaga proterano preko 200.000 pravoslavnih hrišćana i Srba, naš narod i dalje opstaje na svojim vekovnim ognjištima. Štaviše, većina Srba još živi u većinski albanskim sredinama, trudeći se da sačuvaju svoju veru i predanje. Naša crkva bila je i ostala glavni oslonac narodu, a svetinje kao što su Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Devič stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i šta treba da ostanemo kako bismo se sačuvali kao narod Božiji - poručio je Vladika Teodosije.

Patrijarh srpski Irinej služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju sutra u 06:00 časova u Visokim Dečanima. Nakon Liturgije, Srpski i Antiohijski Patrijarh sa članovima Crkvenih delegacija će u pratnji Episkopa raško-prizrenskog Teodosija posetiti Manastir Gračanicu.

(Telegraf.rs/TV Hram)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    17. oktobar 2018 | 16:44

    Irinej bavi se politikom duhovnost je njegovo zaduzenje a ne deli nas pravoslavce

  • Mihajlo

    17. oktobar 2018 | 16:17

    Bog nek mu je upomoć

  • Лицемер

    17. oktobar 2018 | 16:34

    Путује аутомобилом или хеликоптером?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA