≫ 

Ko je kriv za "ekološku katastrofu" koja je pogodila Uvac? Kažu da je ovo normalna pojava, a da problem dolazi i sa drugih strana

Šta je redovna pojava Uvačkog jezera, a kakav uticaj imaju otpadne vode i turisti na novonastalu situaciju?

  • 3
Rezervat prirode Uvac

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vodostaj jezera Uvac opao je za skoro dvadeset metara, a zbog slika koje su postale viralne na društvenim mrežama, mediji su ubrzo počeli da pišu o "ekološkoj katastrofi" koja je pogodila jedan od najlepših predela naše zemlje.

Ugroženo jedno od najlepših mesta u Srbiji: Vodostaj jezera Uvac opao za 20 metara, potpuno presušio na nekim mestima

Uvačko jezero jeste na nekih 20 metara ispod maksimalnog nivoa, ali stručnjaci tvrde da se ne radi o ekološkoj katastrofi. Podsećaju da je ovo redovna pojava Uvačkog jezera, koje je pre par godina bilo čak 40 metara ispod svog maksimalnog nivoa, a prošle takođe od 10 do 20 metara, zavisno od dela godine.

 

- Jezero postoji 40 godina i to se povremeno dešava kada govorimo o jezeru koje je nastalo u svrhu proizvodnje električne energije -  za B92 putovanja kaže pravnik Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac. – Živi svet nije ugrožen.

Ipak, od nižeg vodostaja postoji mnogo veći problem.

- Daleko veći problem su otpadne vode iz Sjenice, koja završava u Uvačkom jezeru - kaže on i ističe da je nizak vodostaj redovna pojava, a ove godine je voda počela da se povlači sredinom avgusta.

Razloga za brigu nema jer se, prirodnim tokom, jezero ponovo puni u martu i aprilu kada se sneg koji je česta pojava u ovim krajevima otapa, ali i sa prvim prolećnim kišama.

 

RANIJE PRIZIVALI TURISTE, SAD IH IMA PREVIŠE?

Jezero Uvac se nalazi na 995 metara nadmorske visine. Njegova najveća dubina je 108 metara, a prosečna je 60 metara. Udobno je smešteno između Zlatara i Javora, a kada govorimo o prirodnim lepotama Srbije bez premca se nalazi na prvom mestu i tako krasi razglednice koje se iz Srbije šalju.

- Pre desetak godina bili smo srećni kada smo imali jedan čamac i desetak turista, a danas imamo drugi problem – preveliki broj turista, pa tako u sezoni saobraća i do 30 čamaca dnevno.

 

To se još nije loše odrazilo na beloglave supove i prirodnu sredinu, ali kako Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije ističe, problem ubrzo može nastati, a preveliki broj čamaca, a samim tim i turista loše se odraziti na ptice koja imaju gnezda pored obale, kao i na posebne vrste slepih miševa koje žive u pećinama.

- Dnevno ne bi trebalo, po mišljenju Zavoda, da saobraća više od šest čamaca u isto vreme u turama po tri sata, dakle da prođe samo 200-250 turista u toku dana - zaključuje Darko Ćirić u razgovoru za 92 putovanja.

U Specijalnom rezervatu prirode Uvac, koji se prostire na 7.500 hektara površine, žive 24 vrste ribe, 172 vrste ptica, kao i 219 biljnih vrsta.

A, tek kako izgleda Rakina bara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bla bla truc

    17. oktobar 2018 | 18:13

    Predivna priroda,uvek sa zadovoljstvom provedem vikend tamo,savrseno

  • Raho

    17. oktobar 2018 | 20:21

    Ta ista banda uništava i Zavojsko jezero kod Pirota...

  • Nikola

    17. oktobar 2018 | 19:55

    A Vlasinsko jezero,sta cemo sa njim...ista ekipa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA