≫ 

U Srbiji pomoć psihologa traže više žene nego muškarci, starosti od 26 do 45: Na ovom mestu vam ne treba uput i savet je besplatan

U planu je otvaranje još jednog ovakvog centra u narednih nekoliko meseci

  • 4

Statistika je pokazala da su se žene češće javljale stručnim licima Centra za mentalno zdravlje i da je svaki treći muškarac bio u ovoj instituciji, a da je najveći broj ljudi koji su se javili starosti od 26 do 45 godina. Centar ne posećuju samo Beograđani. Oko 20 odsto od ukupnog broja poseta bilo je iz unutrašnjosti.

Centar za mentalno zdravlje u zgradi "Beograđanke" obeležio je danas godinu dana rada, a direktorka klinike "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić ističe da je to kruna njihove jednogodišnje kampanje "Razumevanje je najbolji lek za dušu".

Za godinu dana kroz ovaj centar, koji se nalazi u okviru Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", prošlo je više od 5.000 građana, od kojih se svaki drugi po prvi put bio u kontaktu sa profesionalnim licem iz domena mentalnog zdravlja, kaže Stašević Karličić.

Ivana Stašević Karličić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Naš cilj je bio da promovišemo mentalno zdravlje, da svest o tome izmestimo iz institucija i da skrenemo pažnju da mentalno zdravlje pripada svim segmentima društva i svakom građaninu Srbije - rekla je ona.

UNAPREĐENJE JAVNOG ZDRAVLJA

U planu je, kako kaže direktorka "Laze Lazarević", otvaranje još jednog ovakvog centra u narednih nekoliko meseci, ali dodaje da se neće zaustaviti na tome.

Pomoćnik ministra u Sektoru za javno zdravlje, Vesna Knjeginjić, na obeležavanja ovog jubileja rekla je da Ministarstvo zdravlja formiralo radnu grupu u cilju unapređenja javnog zdravlja, a pisanje i pripreme strategije plana su u završnoj fazi.

- Strategija mentalnog zdravlja ovom prilikom će dobiti strateški okvir i na taj način će i struka i ostali segmenti društva moći da planiraju svoje akcije unapređenju mentalnog zdravlja - rekla je Knjeginijić.

Vesna Knjeginjić (levo), Foto: Tanjug/Sava Radovanović

NE TREBA VAM UPUT

Centar za mentalno zdravlje nalazi se u zgradi "Beograđanke" na 20. spratu.

Radno vreme klinike je svakog radnog dana od 9 do 18 časova i bez bilo kakvog uputa može doći ko god da oseti neke psihičke smetnje ili se suočava sa određenim životnim problemima.

Pregledi i terapije, koje rade stručna lica iz klinike "Laza Lazarević" u Centru za mentalno zdravlje su besplatni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    27. februar 2019 | 17:24

    Svima nam treba savjet psihijatra.

  • Ivan

    27. februar 2019 | 17:05

    Pa to je normalno, jer zene ne znaju sta hoce i sta zele...

  • Mara

    27. februar 2019 | 22:08

    A šta bi sa onim čovekom što mu je Drakula dolazio pre neku noć i pojeo večeru !? Jel Policija uhapsila Drakulu ?😓

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA