≫ 

Na korak od Srbije ubijeno čak 365.355 svinja zaraženih afričkom kugom, ovaj deo zemlje je prvi na udaru

Pokolj svinja u Rumuniji smatra se najvećim uništavanjem životinja do sada

  • 2

Zbog alarmantne situacije, bolesti afričke kuge svinja koja je proglašena u Rumuniji gde je sprovodena nezapamćena egzekucija 365.355 svinja pogođenih ovom bolešću, u opasnosti su i zemlje u okruženju.

Teritorija severnog Banata koja je udaljena svega desetak kilometara od granice sa Rumunijom, spade u visoko rizičnu oblast. U instrukcijama koje su izdate od strane Ministarstva poljoprivrede Srbije, stoji - da se pojača odstrel divljih svinja na svim lokacijama koja se graniče sa Rumunijom.

Kako je za portal Telegraf.rs objasnio Saša Oljača, upravnik lovišta lovačkog udruženja Kikinda, na 20 lokacija koja se graniče sa Rumunijom potrebno je smanjiti matični fond divljih svinja.

- Sve svoje snage uložili smo u ispunjenje obaveza. Kao još nekolicina lovačkih udruženja čija se lovišta graniče sa teritorijom Republike Rumunije, lovišta kojim gazduje LU "Kikinda" svrstano je je u područje viskog rizika. Na sastanku povodom teme afričke kuge svinja na kojem je prisustvovao i jedan predstavnik veterinarske inspekcije, prisutnima su predočene obaveze koje je potrebno ispuniti, ali pri tom niko nije ponudio pomoć niti se postavlja pitanje da li se te određene mere mogu sprovesti.

Foto: Pixabay

Jedna od mera je i odstrel divljih svinja do biološkog minimuma. Ne smatram to kao problem, jer se brojnosti populacije koja predstavlja biološki minimum mogu povratiti zabranom lova divljih svinja na nekoliko godina - ističe Oljača.

Na teritoriji LU "Fazan" iz Novih Kozaraca, pored Kikinde, divljih svinja nema - rekao je Velimir Kizić , sekretar ovog lovačkog udruženja.

- Granica sa Rumunijom je svega nekoliko kilometara od našeg lovišta, područje je pod visokim rizikom i mi sledimo uputstva koja smo dobili od strane Ministarstva poljoprivrede, pratimo situaciju i šaljemo izveštaje-kaže Kizić. Lovišta u kojima ima divljih svinja su na teritoriji Kikinde, Novog Knežavca, Čoke, Žitišta, Sečnja, Plandišta, Vršca, Bele Crkve, Pančeva. Lovačko udruženje "Kikinda" jedno je od većih lovačkih udruženja u Vojvodini, ali ono što predstavlja problem jesu mala udruženja koja nemaju stalno zaposlene lovne radnike i tu nastaje problem da se isprati sve ono što se od njih zahteva.

Foto: Pixabay

- Jedna od mera je i potpuna obustava lova u slučaju pojave afričke kuge svinja, ukoliko do toga dođe, veliki broj lovačkih udruženja će prestati da postoji jer neće biti u mogućnosti da finansiraju svoj rad, a to znači da neće imati ko da sprovodi mere propisane od strane državnih organa. Da se ovo ne bi dogodilo, smatram da je obavezno da država i organi pruže podršku svim lovačkim udruženjima u aktivnostima predviđenih naredbom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - dodao je upravnik lovišta Oljača.

U Srbiji nije registrovana bolest, dok je u Rumuniji eliminisano 365.355 svinja. U Srbiji za sada nije registrovana bolest afrička kuga svinja koja je vrlo opasna jer ne postoji način lečenja. Kako ističu stručnjaci, bolest se prenosi preko inficiranih svinja,a takođe i preko proizvoda od inficiranih svinja, pre svega tehnički neobrađenih. Takođe, bolest se može preneti putem odeće, obuće, preko radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženim svinjama.

U susednoj Rumuniji do sada je eliminisano 365.355 svinja, smatra se najvećom egzekucijom životinja koja je ikada izvršena. Prema najnovijem bilansu Nacionalne sanitetsko-veterinarske agencije u Rumuniji, afrička kuga svinja razvila se se na 284 lokaliteta u 20 okruga , sa 1071 epidemija , od toga 15 u komercijalnim farmama. Prisustvo AKS-a u Rumuniji je prvi put prijavljeno 31.jula 2017. godine u okrugu Satu Mare. Evolucija bolesti se od tada prati,a država je hitnim naredbama upozorila građane, da svaku sumnju na bolest, odmah treba prijaviti,da se sve sumnjive životinje moraju eliminisati. Podsetimo,da je španskim vlastima bilo potrebno čak 30 godina da se bolest iskoreni, jer se žarište teško gasi.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    5. mart 2019 | 12:10

    Sad ce kod nas akcije na kremenadle, snicle, vrat.

  • M

    5. mart 2019 | 12:59

    Mala udruzenja, a da pozovu nas lovce iz Backe i dalje da to resimo e to nemoze je sta bi ona oni lokalni lovili i imali iz toga biznis, krajnje neozbiljno a situacija vrlo ozbiljna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA