Usvojeni novi zakoni o turizmu i ugostiteljstvu: Agencije moraju da daju depozit, ko izdaje stan na dan plaća porez

Novim rešenjima predviđeno je i da se licenca za rad gubi ukoliko turistička agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja

  • 1

Skupština Srbije usvojila je Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu.

Cilj zakona je, tvrde u Ministarstvu turizma, da se zaštite putnici i oni koji u tim oblastima posluju po zakonu i da se smanji siva ekonomija u tim delatnostima. Zakon o turizmu obavezuje turističke agencije da, pored obavezne garancije putovanja, moraju da daju i depozit.

- To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov da dođe do kategorizacije turističkih agencija - rekli su ranije u Ministarstvu turizma.

Kako su naveli, turističke agencije će se razvrstavati u skladu sa brojem prodatih aranžmana i u skladu sa vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad. Agencije koje prodaju više aranžmana i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

Novim rešenjima predviđeno je i da se licenca za rad gubi ukoliko turistička agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja.

Uvodi se paušalni porez za izdavanje stana na dan odnosno za izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima, a iznos uvedenog poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Red briggade

    14. mart 2019 | 14:20

    Mi imamo sijaset Zakona koji su na snazi, ali se u praksi ne primenjuju ili se primenjuju na stanovništvo slabog materijalnog stanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA