≫ 

HAOS U VENECUELI: Protesti paralisali zemlju, dva mladića ubijena na ulicama, građani strahuju da će Maduro da "učvrsti diktaturu" (FOTO)

Broj mrtvih u Venecueli porastao je na 99 od početka protesta u aprilu

  • 2

Ulice širom Venecuele juče su bile puste i po njima su postavljene barikade zbog štrajka koji su sazvali protivnici predsednika Nikolasa Madura tražeći raspisivanje predsedničkih izbora i odustajanje od novog kongresa za koji strahuju da će "učvrstiti diktaturu".

DAN D U VENECUELI: Opozicija organizuje generalni štrajk, zahtevaju smenu Nikolasa Madura

- Dobro je počelo. Nije bilo kretanja, sve je bilo zatvoreno, i svi moramo da uradimo najviše što možemo da se otarasimo ovog tiranina - rekao je učesnik protesta Migel Lopez (17).

Foto: Tanjug/AP

Opozicija je pozvala građane na štrajk, nakon što je prošlog vikenda na nezvaničnom referndumu gotovo trećina građana Venecuele glasala protiv predsednika Madura i njegovih planova da 30. jula održi glasanje radi formiranja Ustavotvorne skupštine koja bi izmenila postojeći ustav, preneo je AFP.

Foto: Tanjug/AP

Dvojica mladića ubijena su na opozicionom protestu, saopštili su tužioci. U komšiluku Los Tekes nadomak Karakasa ubijen je 24-godišnji mladić, a troje ljudi je povređeno, dok je u Valensiji, u okruku La Izabelika, ubijen 23-godišnji mladić, a šestoro je povređeno, prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP

Broj mrtvih u Venecueli porastao je na 99 od početka protesta u aprilu.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp je saopštio je da SAD "neće stajati po strani dok se Venecuela raspada" i poručio da će, ako vlada predsednika Nikolasa Madura nametne svoju Ustavotvornu skupštinu referendumom 30. jula, Vašington preduzeti "snažne i brze ekonomske akcije".

Foto: Tanjug/AP

Madurov plan osudili su i Evropska unija, Ujedinjene nacije, Organizacija američkih država i katolička crkva.

Foto: Tanjug/AP

Stanovnici Karakasa su u utorak, na sopstvenu inicijativu, blokirali ulice kako bi izrazili frustracije uoči generalnog štrajka u znak protesta zbog insistiraja vlade da izmeni ustav te zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Blokade puteva paralisale su veći deo prestonice, a zaustavljene su i pojedine autobuske linije, preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP

Diplomata, koji predstavlja Venecuelu u Ujedinjenim nacijama, Isajas Medina, podneo je ostavku usprotivivši se vladi predsednika te zemlje Nikolasa Madura.

Foto: Tanjug/AP

- Ne mogu da budem deo vlade koja sistematski napada demonstrante, koja ne poštuje ustavna prava manifestacije - rekao je Medina u video snimku snimljenom u Njujorku.

Foto: Tanjug/AP

Ambasador Venecuele Rafael Ramirez osudio je postupak Medine.

- On nas ne predstavlja. Poneo se nečasno - rekao je Ramirez, prenosi AFP.

Porptarol UN nije odmah komentarisao.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA