≫ 

Rusi pokušali da špijuniraju Makronovu kampanju: Fejsbuk ima dokaz za to!

Fejsbuk je u aprilu saopštio da je preduzeo akciju protiv lažnih naloga na kojima su se širile dezinformacije o izborima u Francuskoj

  • 1
Francuska, Emanuel Makron  inaguracija, France President

Foto: Tanjug/AP

Ruski agenti obaveštajne službe pokušali su da početkom godine špijuniraju izbornu kampanju francuskog predsednika Emanuela Makrona tako što su otvorili lažne naloge na Fejsbuku, javila je agencija Rojters, pozivajući se na tvrdnje neimenovanog američkog Kongresa i još dva izvora.

Makron tvrdi da je najveći problem na Balkanu kriminal i ima plan kako da ga reši!

Kako se navodi, otvoreno je dvadesetak lažnih Fejsbuk naloga kako bi se pratili zvaničnici Makronove kampanje i drugi ljudi bliske njemu u vreme kada se borio da pobedi lidera krajnje desnice Marin Le Pen.

Fejsbuk je u aprilu saopštio da je preduzeo akciju protiv lažnih naloga na kojima su se širile dezinformacije o izborima u Francuskoj, podsetila je britanska agencija, dodajući da do sada nije bilo izveštaja o tome da je neko pokušao da "upadne" u društvene mreže Makronovih zvaničnika.

Rusija je više puta demantovala navode o mešanju u francuske izbore, bilo da su u pitanju hakerski napadi ili curenje dokumenata.

Izvori iz američkih obaveštajnih službi su Rojtersu u maju su toj britanskoj agenciji preneli da su hakeri, koji imaju veze sa ruskom vladom, bili umešani u to, ali su dodali da nemaju konkretne dokaze da je Kremlj naredio hakovanje.

Iz Fejsbuka je potvrđeno Rojtersu da su detektovali pokušaje špijuniranja tokom izbora u Francuskoj, ali i da su uspeli to i da eliminišu.

Foto: Profimedia/Wavebreak

U toj, kako Rojters navodi "špijunskoj kampanji", učestvovali su ruski agenti koji su se predstavljali kao prijatelji Makronovih saradnika i koji su pokušavali da od njih izvuku "lične informacije".

Zaposleni u Fejsbuku su to primetili u prvom krugu francuskih predsedničkih izbora.

Iz Fejsbuka su američke zvaničnike obavestili da ne veruju da su "špijuni" uspeli da "prodru dovoljno duboko" i "skinu softver", što je, kako se veruje, bio cilj.

Rojters piše da su imejl nalozi zvaničnika Makronove kampanje bili hakovani i da je njihov sadržaj objavljivan u poslednjim danima "borbe" protiv Marin Le Pen.

Francuska policija i obaveštajci nisu javno nikoga optužili za napada ovakve vrste tokom kampanje, dodaje Rojters.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA