≫ 

Slede nam razorne klimatske promene: Čekaju nas suše i poplave od kojih se Zemlja nikada neće oporaviti

Naučnici koji su učestvovali u istraživanju sa sigurnošću od 90% tvrde da će se temperature podići za dva do 4,9 stepeni Celzijusa u odnosu na razdoblje pre industrijske revolucije

  • 2

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vašington pokazalo je da će svet svakog trenutka doći do prekretnice koja će doneti nezaustavljive, razorne klimatske promene.

Svet ima samo TRI GODINE da spreči temperaturnu katastrofu: Posledice mogu da budu APOKALIPTIČNE!

Naučnici koji su učestvovali u istraživanju sa sigurnošću od 90% tvrde da će se temperature podići za dva do 4,9 stepeni Celzijusa u odnosu na razdoblje pre industrijske revolucije. Ovakav razvoj događaja neće zaustaviti ni mere koje se preduzimaju na smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Nezaustavljive promene

U ovom trenutku naučnici smatraju da će svet pogoditi katastrofalni efekti poput suša, ekstremnih vremenskih uslova i opasnog povećanja nivoa mora. Rast temperature za dva stepeni Celzijusa smatraju tačkom nakon koje će promene postati nezaustavljive.

Gotovo sigurno nećemo uspeti da zaustavima zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa kako je to predviđeno Pariškim sporazumom o klimi. Čak 99% je šanse da će zagrevanje preći tu granicu.

Zagrevanje i ekonomija

Foto-ilustracija: pixabay.com

Doktor Dargan Frierson sa Univerziteta u Vašingtonu kaže: "Zemlje su se prepirale i oko cilja od 1,5 stepeni Celzijusa jer će to uticati na način života na kakav smo navikli. Zaista, štete koje bi nastale od ekstremnih vrućina, suša i vremena, kao i od podizanja nivoa mora biće mnogo veće ako temperatura poraste za dva stepena ili više." 

Naučnici su pregledali podatke vezane za populaciju i ekonomske aktivnosti poslednjih 50 godina kako bi izradili ovo predviđanje. U obzir su uzeli i "intenzitet ugljenika", odnosno količinu ugljen-dioksida koje je emitovano na svaki dolar ekonomske aktivnosti.

Ovakav pristup drugačiji je od onoga koji su koristili istraživači Međuvladinih panela o klimatskim promenama, piše Independent.

Na ivici

Foto: Tanjug / AP

Profesor Adrijan Raferti koji je predvodio tim univerziteta u Washingtonu kaže da je veliki problem s kojim se susreću istraživači taj što je teško odrediti verovatnoću za pojedini scenario.

- Naše analize kompatibilne su s prethodnim predviđanjima, ali pokazuju da je mala verovatnoća da se dogode optimistični scenariji. Bliže smo ivici nego što to mislimo. Pre svega, ciljevi koji su postavljeni Pariškim sporazumom su ambiciozni, ali realni. Loša vest je da to verovatno nije dovoljno da zagrevanje zadržimo ispod 1,5 stepeni- kaže on.

Ubrzano zagrevanje

Foto: Profimedia/Alamy

Druga studija objavljena u istom časopisu pokazuje da čak i ako emisija fosilnih goriva ove godine stagnira, do kraja veka će temperatura verovatno porasti za 1,3 stepenica Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Postoji čak 13 posto šanse da će Zemlja do 2100. godine biti toplija za 1,5 stepeni , smatra dr Torsten Mauritsen s meteorološkog Instituta Maks Plank u Nemačkoj.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA