Nevreme napravilo haos u Pekingu: Otkazano hiljade letova, okolni gradovi poplavljeni, strahuje se od klizišta

Do ranih popodnevnih sati u Pekingu je kiša oslabila u nekim delovima grada, ali je devet saobraćajnica poplavljeno, a 171 turistička lokacija zatvorena

  • 0

Peking i jugoistok Kine danas je zahvatila snažna oluja sa grmljavinom, zbog čega je na hiljade letova odloženo ili otkazano, a okolni gradovi poplavljeni, dok su vlasti upozorile da bi kiša i vetar mogli da uzrokuju klizišta u oblasti Sečuana, koju je ranije ove nedelje pogodio jak zemljotres.

Stravična oluja protutnjala Poljskom i ostavila horor za sobom: 4 osobe poginule, dvoje dece ubilo stablo koje je palo na šator (VIDEO)

Pekinške vlasti podigle su nešto posle podneva nivo upozorenja na nepogode sa "žutog" na "narandžasto", uz navode da bi obilne padavine od čak 70 mililimetara koje se očekuju u kineskoj prestonici mogle da izazovu poplave u planinskim oblastima, prenosi Rojters.

Do ranih popodnevnih sati u Pekingu je kiša oslabila u nekim delovima grada, ali je devet saobraćajnica poplavljeno, a 171 turistička lokacija zatvorena, javlja agencija Sinhua.

Najprometniji aerodrom u Kini i jedan od najvećih u svetu, Međunarodni aerodrom u Pekingu, pozvao je putnike u saopštenju objavljenom na sajtu da provere najnovije informacije o letovima ka Pekingu i iz tog grada.

Više od 1.600 letova je otkazano od ponoći, dok je više od 300 odloženo, navedeno je na tom sajtu.

Foto: Tanjug/AP

Oluja je poremetila red letenja i na drugim aerodromima u Kini, među kojima su oni u Šangaju, u Nanđingu u provinciji Ðiangsu, u Hangžuu u Žeđiangu duž delte reke Jangce, ali i u severnim regionima Šiđiažuang u Hebeju, Taijuan u Šansiju, Lanžu u Gansuu, Sining u Chinghaju i Jinčuan u Ningsiji.

Kineski Nacionalni meteorološki centar upozorio je spasilačke timove koji rade u Ðiužaiguu, u jugozapadnoj provinciji Sečuan gde se pre nekoliko dana dogodio zemljotres jačine 7,0 stepeni po Rihterovoj skali, na moguća klizišta i gromove.

Foto: Guliver/VCG/VCG via Getty Images

U saopštenju Centra se navodi da su poplavljene dve oblasti - Sjangbej i Sjangsi u južnoj pokrejini Hunan, i da se obilna kiša danas očekuje širom jugoistočne Kine, navodi Sinhua.

Oluje sa obilnim kišama su prilično česte u Pekingu tokom letnjih meseci, često uzrokujući dugotrajna odlaganja letova, napominje britanska agencija.

Peking je na udaru najnovijih nepovoljnih meteoroloških prilika nakon što je tornado juče pogodio Mongoliju, pri čemu je smrtno stradalo petoro ljudi, dok ih je više od 50 povređeno, a mnoge kuće su uništene.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA