SAD: Rat sa Severnom Korejom izgledniji neko pre 10 godina

Retorika na relaciji SAD-Severna Koreja je ovih dana zaoštrena, pri čemu je američki predsednik Donald Tramp upozorio da su SAD spremne na vojnu akciju ako Severna Koreja postupi nerazumno

  • 4

Istaknuti zvaničnici američke nacionalne bezbednosti upozorili su danas da je mogućnost rata sa Severnom Korejom sada veća nego pre jedne decenije.

Studenti Severne Koreje spremni za rat: Stoje u redu i čekaju da se priključe vojsci i krenu u prelomnu borbu protiv Amerikanaca

Amerikanci podržavaju Trampa da napadne Severnu Koreju, a ne znaju da je pronađu na karti (VIDEO)

Na to su upozorili direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Herbert Mekmaster.

Oni smatraju da je moguće izbeći sukob sa Severnom Korejom, istovremeno podržavajući oštru retoriku predsednika Donalda Trampa.

Pompeo i Mekmaster su istakli da SAD i njeni saveznici više ne mogu da priušte da stoje po strani dok Severna Koreja nastavlja sa razvojem interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnom bojovom glavom.

Foto: AP/Tanjug

- Nismo bliži ratu nego pre nedelju dana, ali smo bliži ratu nego što smo bili pre 10 godina - kazao je Mekmaster, navodeći da je Trampova administracija, po pitanju Severne Koreje, spremna i na vojnu opciju ako to bude bilo neophodno, prenosi AP.

Ipak, kako je naveo, SAD ulažu "veoma odlučne diplomatske napore", predvođene državnim sekretarom Reksom Tilersonom, što podrazumeva i nove finansijske sankcije protiv Pjongjanga, da se lider Severne Koreje Kim Džon Un odvrati od daljih provokacija.

Pompeo je Kima nazvao "racionalnim" i opisao ga kao čoveka koji reaguje na "štetne okolnosti". On je rekao da ga ne bi iznenadilo da Severna Koreja testira još jednu raketu, s obzirom na to da je u julu izvela dve raketne probe.

Foto: Tanjug/AP

- Prilično sam siguran da će (severnokorejski lider Kim Džong-un) nastaviti s naporima u cilju razvijanja svog raketnog programa, pa me ne bi iznenadila još jedna raketna proba - rekao je Pompeo danas za Foks njuz, podsetivši da je Kim Džong-un prošlog meseca izveo dve raketne probe, prenosi Rojters.

Retorika na relaciji SAD-Severna Koreja je ovih dana zaoštrena, pri čemu je američki predsednik Donald Tramp upozorio da su SAD spremne na vojnu akciju "ako Severna Koreja postupi nerazumno", a Pjongjang zapretio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju na Pacifiku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maks

    13. avgust 2017 | 23:34

    Da li ima neko da postupa nerazumnije od njih samih?! Nerazumni pozivaju na razum, apsurd.

  • VAN

    13. avgust 2017 | 23:58

    Dakle, stvar je u razumevanju sa stanovišta nerazumnih tj.bahatih ili pokvarenih.

  • Aleksandar

    14. avgust 2017 | 07:55

    Ameri ništa nisu naučilu iz vijetnamskog rata kada su rat izgubili od golorukog naroda,a iz ovog sukoba ako do njega dođe trpeće čovečanstvo decenijama.više mi je muka od bele kuce...I filmovi su im postali dosadni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA