≫ 

Najrasističkije zemlje u Evropi: Da li bi ovde mogao da se ponovi krvavi američki scenario? (MAPE)

Evropska unija je sprovela slično istraživanje koje je objavljeno 2015. godine

  • 4

Rasizam je veliki problem u celom svetu i bez obzira na to koliko smo napredovali kao društvo, čini se da predrasude i dalje postoje. Netrpeljivost prema drugoj rasi, nacionalnoj ili verskoj manjini, dovodila je do krvavih sukoba kako u Evropi, tako i u SAD, gde su incidenti tog tipa izuzetno česti. Mape jednog istraživanja su pokazale pravo lice evropskih zemalja.

Mapa koja je pokazala u čemu je Srbija daleko iznad drugih evropskih zemalja, a tiče se suštinski važne stvari (FOTO)

Foto: Reddit/bezzleford

Pošto je Velika Britanija 2016. godine glasala da napusti Evropsku Uniju, stavovi prema njenim građanima, migrantima i manjinama se veoma pomno prate.

Od 2002. godine do 2015. godine Univerzitet Harvard je radio na studiji procene rasnih predrasuda na evropskom kontinentu.

Utvrđeno je da postoji visoki stepen rasizma među građanima Istočne Evrope, a čini se da je rasizam u Češkoj najzastupljeniji.

Foto: Reddit/bezzleford

Evropska unija je sprovela sličnu studiju koja je objavljena 2015. godine.

U svom istraživanju, 28 članica EU su morale da odgovore na niz pitanja koja se baziraju na njihovom ličnom uverenju kako bi se odredilo kako se ponašaju prema manjinama u različitim situacijama.

Sve zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Španije, Holandije, Danske i Švedske su se pokazale kao tolerantne zemlje.

One zemlje gde je rasizam jasno uočljiv su Češka, Slovačka, Bugarska, Grčka, Kipar i Litvanija, prenosi indy100.com.

Foto: Reddit/bezzleford

Kao deo ovog istraživanja građani su odgovarali na pitanja koliko im je komforno da rade sa pripadnicima drugih etničkih grupa, ali i koliko bi im bilo prijatno da saznaju da im se dete zabavlja sa pripadnikom određene etničke grupe.

Istraživanje je obuhvatalo i pitanja koliko bi građanima bilo prijatno da rade sa pripadnicima neke druge vere, ali i koliko bi voleli da im se dete zabavlja sa pripadnikom neke druge vere.

Podsećamo, u američkom gradu Šarlotsvilu u Virdžiniji tokom vikenda su besneli masovni protesti. Najmanje dve osobe su povređene, saopštila je policija, a prenosi BBC. Čak je i jedno vozilo uletelo među demonstante, a gradonačelnik Šarlotvila potvrdio je da je u tom incidentu stradala najmanje jedna osoba, a povređeno je desetak ljudi.

Foto: Reddit/bezzleford

U ovom gradu nemiri su izbili jer lokalna vlast želi da ukloni kip generala Roberta E. Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva. To je i bio povod protesta hiljada muškaraca belaca koji su u park nahrlili sa štitovima i pevajući rasističke slogane.

Mape sa odgovorima pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фамилија

    15. avgust 2017 | 21:14

    Треба да се угледамо на Чехе. Не зато што су "расисти" већ зато што су модерна држава, а опет су очували своју нацију и културу. Имају позитиван природни прираштај и имају добру економију и солидне плате. Тамо је минималац 400 евра, а просечна мало мања од хиљаду. А цене су вероватно сличне као наше или мало скупље.

  • Desert eagle hrišćanin

    15. avgust 2017 | 22:42

    Ja ne gledam ljude po rasama ali po veri itekako

  • tony

    15. avgust 2017 | 22:04

    holandija!? aman ljudi pa nema gore drzave za strance na planeti. pa hitler je za njih mala maca. belgija pa svajcarska a na cetvrtom mestu francuska. najbolje su spanija i nemacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA