Tramp drastično seče pomoć Srbiji: Amerika diže ruke od istočne Evrope?!

Za 2018. godinu je zatraženo skoro 45 odsto manje sredstava

  • 10

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pokušaće da drastično umanji novčanu pomoć koju SAD pružaju zemljama istočne Evrope, piše Blumberg.

Balkanska utakmica: Amerika povela 1:0, Rusija u kontranapadu, Kina i Turska nadiru s krila, EU na golu

Agencija piše da je istok Evrope odahnuo nakon uveravanja zvaničnika SAD da region i dalje uživa bezrezervnu podršku Vašingtona, ali da finansijski znakovi koji stižu ovih dana sa Kapitol hila pokazuju potpuno drugačiju priču.

- Uprkos turneji potpredsednika Majka Pensa po eks komunističkom regionu, kojom je trebalo da se učvrsti podrška u borbi protiv 'širokog spektra' ruske agresije, Bela kuća je zatražila velike rezove u finansiranju saveznika - piše Blumberg.

Kako se navodi, predviđena smanjenja u budžetu Stejt departmenta obuhvataju i sredstva za Evropu i Evroaziju, pa je predloženo da se zemljama iz tog dela sveta za 2018. opredeli čak 336 miliona dolara manje u odnosu na ono što je Obamina administracija od Kongresa tražila za 2017. godinu.

Iako nije sigurno da će ovaj predlog proći u Kongresu, Blumberg ističe da "planirani budžet šalje snažnu poruku o Trampovim prioritetima".

Foto: Tanjug/AP

Među zemljama za koje su planirani drastični rezovi u opredeljenim sredstvima za razvoj demokratije i vladavine prava, podršku ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije i ostalom, nalazi se i Srbija, sa više od 40 odsto umanjenja.

Obamina administracija je za tekuću godinu, za Srbiju, zatražila 23,4 miliona dolara za programe unapređenja vojne obuke i edukacije, podršku u borbi protiv narkotika, terorizma i za finansiranje fondova ekonomske podrške zemlji.

Kako piše Blumberg, za 2018. godinu je zatraženo skoro 45 odsto manje sredstava.

Najdrastičniji rez doživela je Bugarska, sa skoro 80 odsto manje sredstava u odnosu na prošlu godinu, a slede Gruzija, Estonija, Litvanija, Letonija, Srbija, Crna Gora i Ukrajina, koja doduše ima manje umanjenje nego prošle godine.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Vredi istaći da je Obamina administracija za 2017. godinu opredelila više sredstava za programe u Srbiji nego 2016. godine i to ravno 40 odsto. Uporedo sa smanjenjima troškova Stejt departmenta, Bela kuća traži da više sredstava troši Ministarstvo odbrane, a deo bi trebalo da stigne i do istoka Evrope.

U izveštajima se zasad imenuje samo Ukrajina, koja bi trebalo da dobije uvećana sredstva u odnosu na raniji period.

Kako Džonatan Kac iz Nemačkog Maršalovog fonda kaže za Blumberg, to pokazuje da se SAD "povlače iz pokušaja da očvrsnu demokratiju u regionu".

- Prethodne administracije su pokušavale da balansiraju odbranu, diplomatiju i razvoj, a predlog ove administracije je van takvog balansa - kaže Kac.

Podsetimo, nedavno je "Vašington post" pisao da državni sekretar Reks Tilerson namerava da "preuredi" Stejt department i da je deo "velikog spremanja" i promena teksta misije centra američke diplomatije iz kog bi trebalo da se izbaci odrednica "promocija demokratije".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    17. avgust 2017 | 14:02

    Eti vam ga vas Tramp gori od Klinton

  • Apokalipsa

    17. avgust 2017 | 14:06

    O boze hvala ti,ubili ste nas pomagajuci

  • Ocajno pero

    17. avgust 2017 | 14:26

    Kuku lele sta ce sad ovi iz neda(vi)mo Beograd nece vise dobiti ni kintu, a taman se spremali za letovanje. Sonja Biserko ostade bez plate, kao i Miliceva ostale da ne pominjem. Bravo Trampe uradio si pravu stvar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA