Ušli su u sumnjivu kuću, pronašli tragove MAJKE SOTONE i shvatili da su u FABRICI BOMBI!

Ovaj veoma nestabilni eksploziv, poznat je pod nazivom "Majka Sotone"

  • 0

Tragovi eksploziva TATP, koji se veoma lako može proizvesti, a uz to se odlikuje velikom razornom moći, pronađeni su u kući u kojoj su, kako se smatra, navodni počinioci terorističkih napada u Španiji pravili eksplozivne naprave, javlja AFP.

Formirali su ljudski toranj u čast žrtvama terorističkog napada u Barseloni: Aplauz je usledio kada se dete popelo na vrh

Ovaj veoma nestabilni eksploziv, poznat i pod nazivom "Majka Sotone", postao je uobičajeno sredstvo kojim se služe džihadišti u Evropi i na Bliskom istoku, uključujući i "Islamsku državu", koja je preuzela odgovornost za napade u Barseloni, odnosno primorskom odmaralištu Kambrils.

Istražitelji su otkrili sastojke eksploziva u jednoj kući u gradu Alkanaru, oko 200 kilometara južno od Barselone, gde je, kako se veruje, bila smeštena "fabrika bombi" te terorističke grupe, prenosi agencija.

TATP je krajem 19. veka otkrio jedan nemački hemičar.

Taj eksploziv se može napraviti mešanjem precizno određenih količina acetona, oksigenisane vode i sumporne, hlorovodonične ili azotne kiseline, a svi sastojci mogu se lako nabaviti u prodavnicama.

Smeša se pretvara u grub prah belih kristala, a za eksploziju je potreban samo običan detonator, navodi agencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA