Tramp ima posebnu strategiju za Avganistan: Odlučio je da ide na sve ili ništa, do samog kraja

Prvobitna zamisao mu je, kako je naveo, bila povlačenje američkih snaga, ali je umesto stoga odlučio da one ostanu i "bore se do pobede" - kako bi se izbegle greške napravljene u Iraku

  • 2

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je novu strategiju za Avganistan najavljujući povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji i obećao "borbu do pobede".

Milioni Amerikanaca posmatrali pomračenje Sunca, među njima Tramp i Melanija: Biznis prodaje zaštitnih naočara procvetao (FOTO)

Tramp merka rudna bogatstva Avganistana: Troškovi 16 godina ratovanja SAD u ovoj zemlji su 117 milijardi evra, sada novac želi nazad!

Ovo je pravo lice Donalda Trampa: Nemački "Špigel" objavio karikaturu američkog predsednika sa kapuljačom Kju Kluks Klana (FOTO)

On je u obraćanju iz vojne baze kod Vašingtona rekao da bi veće povlačenje SAD iz Avganistana ostavio vakuum koji bi teroristi popunili.

Prvobitna zamisao mu je, kako je naveo, bila povlačenje američkih snaga, ali je umesto stoga odlučio da one ostanu i "bore se do pobede" - kako bi se izbegle greške napravljene u Iraku, prenosi BBC.

Tramp nije precizirao koliko će vojnika dodatno biti poslati u Avganistan, ni u kom roku će se okončari prisustvo SAD tamo, ali su zvaničnici rekli da je sa ministrom odbrane dogovoreno slanje oko 4.000 vojnika.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je kazao da njegov novi pristup ima za cilj da spreči da Avganistan postane sigurno utočište za islamističke ekstremiste koji planiraju napad na Ameriku., prenosi Rojters.

Američki neprijatelji u Avganistanu treba da znaju da ne mogu nigde da se sakriju i da nijedno mesto nije van dometa američkog oružja.

- Naše snage će se boriti za pobedu - poručio je Tramp.

Takođe je upozorio Pakistan da SAD neće više tolerisati da ova zemlja nudi "sigurno utočište" za ekstremiste rekavši da će ta zemlja imati "mnogo toga da izgbi" ako ne sarađuje sa Amerikancima.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

- Pakistanu plaćamo milijarde i milijarde dolara - u isto vreme oni primaju teroriste protiv kojih se mi borimo - rekao je on.

Sa druge strane, najavio je snažnije partnerstvo sa Indijom dodavši da očekuje podršku saveznika u svojoj novoj strategiji, kao i njihov veći doprinos.

Ministar odbrane Džejms Matis je u saopštenju ukazao da je nekoliko američkih saveznika već obećalo "da će povećati broj svojih vojnika".

U Avganistanu se trentno nalazi više od 8.000 američkih vojnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    22. avgust 2017 | 08:06

    Kad ce da pocnu da ratuju u svojoj zemlji,da se njihovi gradovi i sve ostalo razara i unistava.Pola sveta su unistili i razorili!!!

  • Isko

    22. avgust 2017 | 10:27

    Tu red nisu napravili ni Englezi ni Rusi. Nećeti ni vi kauboji. Učite malo istoriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA