Jutjub blokirao kanal bivšeg američkog kongresmena koji je bio protiv NATO agresije na Srbiju 1999. godine (FOTO)

Dr Pol, koji je 12 puta bio kongresmen i tri puta kandidat za predsednika Amerike, poznat je po stavovima koji su često u suprotnosti sa političkim establišmentom Vašingtona, posebno po pitanjima rata i mira

  • 2

Društvena mreža "Jutjub" optužena je za cenzuru nakon što je odlučila da blokira Jutjub kanal bivšeg kongresmena SAD Rona Pola da dobija prihode od oglašavanja za brojne snimke koje je Pol nedavno objavio.

Američka novinarka protiv NATO: Nikada nisu kažnjeni za ubistva dece i 15 tona osiromašenog uranijuma, Srbi čekaju pravdu 18 godina (VIDEO)

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž nazvao je ovaj potez "ekonomskom cenzurom" naglašavajući da su "neprikladni" video-snimci pokazali kritike bivšeg kongresmena na odluku Donalda Trampa da pošalje više američkih vojnika u Avganistan, i kritikujući Senatski obaveštajni odbor da "Vikiliks" proglasi neprijateljskim stranim obaveštajnim servisom, prenosi "Mintpresnjuz".

Dr Pol, koji je 12 puta bio kongresmen i tri puta kandidat za predsednika Amerike, poznat je po stavovima koji su često u suprotnosti sa političkim establišmentom Vašingtona, posebno po pitanjima rata i mira.

- Naši snimci ne sadrže nasilje, neprikladan jezik, nema političkog ekstremizma, nema mržnje ili netrpeljivosti. Naš program je samo analiza vesti iz liberalne i antiratne perspektive - rekao je Danijel Mekadams, koproducent "Liberti reporta" za "RT".

Na sajtu Jutjuba navedeno je da firma zadržava pravo da demonetizuje snimke o "kontroverznim problemima i osetljivim događajima", uz dodatno objašnjenje da to mogu biti i snimci "koji predstavljaju ili se fokusiraju na osetljive teme ili događaje uključujući, ali ne isključivo, rat, politički konflikt, terorizam ili ekstremizam, smrt i tragediju, seksualne napade, čak iako nisu prikazani grafički sadržaji".

Foto: Wikimedia/David Carlyon

"Jutjub" je i ranije sprovodio ovu meru, a blokirao je mnoge kanale koji su donosili veliki broj pregleda.

Kako je rekao jedan od sankcionisanih komentatora i onlajn blogera, levičar Tim Blek, demonetarizacija se ne odnosi na specifične snimke, već na umanjivanje izbora i usmeravanje ka mejnstrim medijima.

Ipak, oni koje je Jutjub cenzurisao mogu da podnesu tužbu a mnogi su tužbe i dobili, poput "Dajmond i Silk" devojke čiji kanal je demonetarizovan zbog jake podrške Donaldu Trampu.

Ron Pol poznat je u srpskoj javnosti i kao jedini američki kongresmen koji je otvoreno protestovao protiv bombardovanja Srbije 1999. godine, i koji je to javno rekao u govoru pred Kongresom.

Foto: S.Pikula, Tanjug/Vladimir Dimitrijević/Rade Prelić, flickr/Nicolas Raymond, Pixabay

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cko

    30. avgust 2017 | 08:43

    Ron Pol je posteni, trezveni i umereni americki politicar koji, nazalost, nije imao sanse da postane predsednik. Jutub, Jewgle i slicni su manipulativni monopolisti ciji ce biznis uskoro da strada. Sve vise poznatih ljudi se opredeljuje za alternativne servise iz slicnih razloga.

  • Zoran

    30. avgust 2017 | 16:13

    Ja vam zato kazem da ne glasate na izborima. To je farsa. Podrzavam Trampa ovd eu Americi, ali on nije dosao glasanjem na celo. namesteno. Od slobode govora nema nista, verujte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA