Katalonija danas zvanično raspisuje referendum: Najdublja politička kriza drma Španiju!

"Imaćete priliku da odlučite, hoćete li je odbaciti?"

  • 2

Očekuje se da će Katalonija danas usvojiti zakon kojim se postavlja temelj za referendum o nezavisnosti 1. oktobra, a kojem se Madrid žestoko opire, što nagoveštava najdublju političku krizu u Španiji posle više decenija.

Katalonci ne odustaju: Referenduma će biti čak iako ga Ustavni sud Španije zabrani

Referendum će danas zvanično biti raspisan, rekao je neimenovani izvor blizak katalonskoj regionalnoj vladi, prenosi AFP.

Očekuje se da će stranke koje su za otcepljenje, a koje kontrolišu regionalnu skupštinu u ovom bogatom severoistočnom regionu, usvojiti predlog zakona, ignorišući odluku španskog Ustavnog suda kojom se referendum proglašava neustavnim.

Predlog zakona o referendumu o nezavisnosti biće na dnevnom redu specijalne sednice parlamenta, bez rasprave, a potom će ga najviši zvaničnici katalonske vlade brzo potpisati, navodi francuska agencija.

Kriza je na pomolu u Španiji tri nedelje nakon džihadističkih napada izvedenih u Barseloni, glavnom gradu Katalonije, i obližnjem letovalištu u kojima je ubijeno 16 osoba i ranjeno više od 120 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Katalonska televizija od ponedeljka uveče emituje reklamu u trajanju od 10 sekundi na kojoj je prikazana železnička pruga sa dva koloseka uz poruku: "Imaćete priliku da odlučite, hoćete li je odbaciti?".

Cilje reklame je da se Katalonci ohrabre da glasaju na spornom referendumu, koji će tražiti ako žele da "Katalonija bude nezavisna zemlja u obliku republike".

Španski premijer Marijano Rahoj u ponedeljak je optužio katalonsku vladu da tim zakonom pokušava da "zaobiđe sve pravne procedure" i obećao da će zakon odmah osporiti na sudu. Rahojeva vlada je, takođe, zapretila pravnom akcijom protiv najviših katalonskih političkih zvaničnika koji su umešani u pitanje referenduma.

Foto: AP/Tanjug

Katalonija, region sa 7,5 miliona stanovnika koji ima sopstveni jezik i običaje i donosi oko petinu španskih prihoda na polju ekonomije, ima značajna ovlašćenja po pitanjima kao što su obrazovanje, zdravstvo i socijalno osiguranje.

Međutim, ekonomske nedaće Španije i viđenje da ta region plaća više poreza nego što dobija investicija i sredstava od Madrida, doprineli su da pitanje otcepljenja sa margine katalonske politike pređe u njeno središte, zaključuje AFP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA