≫ 

Ameriku očekuje APOKALIPSA: Uragani Irma, Katja i Hoze kreću se ka SAD, najjači udari će pokositi sve! (FOTO) (VIDEO)

Tropske oluje Hoze i Katja ojačale su tokom srede, a ovo je prvi put od 2010. godine da su tri uragana aktivna na Atlantskom okeanu

  • 18

Uragan Irma, jedan od najjačih u istoriji, potpuno je opustošio Antigvu i Barbudu, Sveti Martin, Portoriko i Devičanske ostrva i sada je na putu za Kubu, Bahame i Floridu. Ono što je Irma ostavila iza sebe zapanjilo je celi svet, jer se niko nije nadao da će uništiti gotovo sve. Ali, nevoljama tu nije kraj jer se Irmi pridružuju uragani Katja i Hoze.

I uragan Katja preti Americi: Sve je snažnija i brža, kada stigne do kopna - nastaće havarija

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da su trenutno aktivna tri uragana na Atlantiku - Irma koji se smatra jednim od najjačih uragana u ovom veku i koji se kreće ka Floridi, Hoze koji je još na otvorenom moru 1.000 kilometara od Antila i katja, koji se kreće ka obali Meksika.

Tropske oluje Hoze i Katja ojačale su tokom srede, a ovo je prvi put od 2010. godine da su tri uragana aktivna na Atlantskom okeanu.

 

URAGAN IRMA

Uragan Irama je u svojoj punoj snazi dostigao kategoriju 5 i zovu ga najsnažnijim uraganom na Atlantiku u poslednjih 10 godina. Ovaj uragan dostigao je brzinu od 285 kilometara na čas i doneo obilne padavine praćene jakim vetrovima.

Najmanje devet osoba je poginulo, a 23 su povređene u udaru Irme na francuskim Karipskim ostrvima. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom rekao je da bi broj nastradalih na ostrvima Sveti Martin i Sveti Barolomej mogao da bude i veći jer spasilački timovi još uvek nisu pretražili ostrva..

Uragan Irma koji je protutnjao Karibima ostavio je za sobom veliku materijalnu štetu čije se razmere još uvek ne mogu proceniti.

Foto: Tanjug/AP

Uragan je naneo "apsolutno razaranje" karipskom ostrvu Barbuda i izazvao štetu koja se procenjuje na oko 150 miliona dolara, izjavio je premijer države Antigva i Barbuda, Gaston Braun.On je rekao da je na Barbudi nastradalo jedno dete, prenosi BBC. Takođe je dodao da je 50 odsto stanovništva Barbude ostalo bez domova i da će obnova ostrva koštati 100 miliona dolara.

Zvaničnici upozoravaju da je francuska teritorija ostrva Sveti Martin skoro uništena, a aerodrom na Svetom Martinu, treći po veličini na Karibima, potpuno je razoren.

U francuskom delu Sevetog Martina živi oko 40.000 ljudi, a isti broj je i na holandskoj strani tog ostrva. Holandska mornarica poslala je dva broda sa obližnjih ostrva Arube i Kurakao da pomognu lokalnim stanovnicima.

Irma predstavlja pretnju i za američku Istočnu obalu, koja je proglasila vanredno stanje, a očekuje se do subote stići do Floride.

URAGAN KATJA

Uragan Katja, koji se trenutno nalazi na 322 kilometra od meksičkog zaliva, polako jača i najverovatnioje će biti snažan kao i drugi uragani kada stigne do kopna, upozorio je danas američki Nacionalni centar za uragane.

Katja je trenutno uragan prve kategorije, sa udarima vetra od 121 kilometara na sat. Opisujući Katju kao "mali tropski ciklon", Centar je kazao da se predviđa da bi do kraja nedelje mogao da pogodi Verakruz.

Malo kretnji biće u toku današnjeg dana, ali se onda očekuje da će uragan krenuti ka jugozapadu i da će biti kod obale u petak kasno uveče ili u subotu ujutru.

Printskrin: Twitter/RCI GP, Facebook

Glavnu pretnju predstavljaće za Meksiko, tačnije za njegov istočni deo. U ovom delu očekuju se obilne padavine koje mogu da izazovu poplave i klizišta.

Očekuje se da će Katja ojačati tokom narednih 48 sati.

URAGAN HOZE

Uragan Hoze kovitla kroz Karibe i trebalo bi da prati putanju uragana Irma oko malih Antila.

Hoze spada trenutno u kategoriju jedan, vetrovi udaraju oko 135 kilometara na čas i kreće se prema Ostrvima zavetrine. Iako predstavlja pretnju, Hoze je mnogo slabiji od Irme.

Foto: AP/Tanjug

Hoze predstavlja desetu oluju u ovoj sezoni.

U najgorem mogućem scenariju, ako Florida bude uspela da izvuče najmanju moguću štetu od uragana Irme, za nekoliko dana bila bi pogođena drugim uraganom -Hozeom.

Očekuje se da će se razviti u narednih nekoliko dana, a meterolog Rajan Mau rekao je da uragan Hoze treba pažljivo pratiti.

Pogledajte video:

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    7. septembar 2017 | 14:16

    Jedno je gospodo Amerikanci kad se nebo zacrni od oblaka,a drugo je kad sa neba vi avionima zamotate jedan narod u crno!!!

  • Zivojin

    7. septembar 2017 | 14:18

    Dace bog da jos malo ojacaju!

  • Srboljube

    7. septembar 2017 | 16:12

    Srboljube ja zivim vani i to uopste nije istina. Vise sveta mrzi nas nego njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA