≫ 

Kim osim razornih bombi ima adut koji je skriven ispod zemlje: Severna Koreja leži na bogatstvu od 10 milijardi dolara

Severna Koreja zbog izolacije i raketnog programa zanemarila je prirodno bogastvo od ruda i metala u vrednosti od oko 10 milijardi dolara

  • 14

Severna Koreja možda nema dokazane rezerve nafte, ali leži na rezervama više od 200 mineralnih ruda, čija je vrednost procenjena na do 10.000 milijardi dolara (10 biliona dolara).

Ubrzaćemo razvoj naših nuklearnih raketa: Kim Džong Un zagrmeo posle novih sankcija UN

Nove sankcije Severnoj Koreji: Kim Džong Unu se ovo sigurno neće svideti

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko zaista vredi severnokorejsko rudno bogatstvo, ali prema grubim procenama sa početka ove decenije, severnokorejske rezerve uglja, rude gvožđa, cinka, bakra, grafita, zlata, srebra, magnezita, molibdena i mnogih drugih metala, vrede između 6.000 i 10.000 milijardi dolara.

Pre raspada Sovjetskog Saveza, zvanični Pjongjang je uveliko bio posvećen rudarskim aktivnostima i trgovini sa susednim komunističkim partnerima.

Međutim, rudarska industrija je početkom 90-ih godina prošlog veka doživela kolaps, zbog decenija zanemarivanja i manjka sredstava za razvoj infrastrukture koja bi podržala rudarske aktivnosti.

Foto: Tanjug / AP / David Guttenfelder

Severnokorejski rudarski sektor je sada pod potpunom zabranom Ujedinjenih nacija, jer je Pjongjang proteklih meseci povećao broj nuklearnih proba i pojačao ratobornu retoriku.

UN su prošle godine počele da zabranjuju Pjongjangu trgovinu metalima, navodi RT, podsećajući da je samo od trgovine ugljem Severna Koreja generisala godišnje prihode od preko milijardu dolara.

Svrha sankcija je, da se obustavi severnokorejska trgovina rudama i da režim Kim DŽong-una ostane bez preko potrebnih sredstava.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    18. septembar 2017 | 07:08

    Zato se Ameri toliko brinu za tu zemlju.

  • brana

    18. septembar 2017 | 07:25

    Isto je i kod nas ali mi smo pametniji pa smo dali Amerima i Kanadjanima za 0,1% tala....

  • Kinezofil

    18. septembar 2017 | 07:14

    Aha, a u tome je fora.Kina cuti, umesto da upozori Ameriku, postoji mogucnost da Kinezi na kraju izdaju Kima, mada nadam se da nece.Ali Kinezi su pre svega, proracunati..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA