Amerika daje milijarde na oružje sa Balkana i iz bivših sovjetskih republika: Potom kalašnjikove i municiju dotura u Siriju

Borce protiv Islamske države naoružavaju kalašnjikovima, minobacačima i municijom proizvođača sa Balkana, Centralne Evrope i bivših sovjetskih zemalja

  • 0

Pentagon je izdvojio oko 2,2 milijarde dolara za kupovinu velike količine oružja i municije iz zemalja istočnog bloka, koje završava u Siriji, navodi se u istraživanju koje su objavili BIRN i OCHRP.

Amerikanci su podržavali ovih 36 zemalja i sarađivali sa njihovim teroristima i narko-bosovima. Na listi je Albanija, i Tači!

Prema tom istraživanju, poraz terorističke grupe, tzv. Islamske države zavisi od ogromne količine oružja iz Istočne Evrope, koje Pentagon pod velom tajne šalje u ruke oko 30.000 boraca protiv Islamske države.

Borce protiv Islamske države naoružavaju kalašnjikovima, minobacačima i municijom proizvođača sa Balkana, Centralne Evrope i bivših sovjetskih zemalja, a oružje se našlo i na frontu borbe protiv ISIS-a, tokom preuzimanja grada Rake u Siriji, što ekstremisti smatraju prestonicom takozvanog kalifata ISIS-a.

Pentagon tim borcima oružje dostavlja koristeći nepotpunu dokumentaciju, ne otrkivajući državama od kojih kupuju da je krajnja destinacija Sirija, zaključuju BIRN i OCHRP.

Foto: AP/Tanjug

Stručnjaci za transfer oružja kritikovali su SAD zbog skrivanja krajnje destinacije naoružanja koje Pentagon kupuje, zaobilazeći međunarodna pravila o trgovini oružjem.

Pentagon je bio i primoran da prestane da transportuje oružje preko Nemačke, nakon što su zvaničnici u Berlinu izrazili zabrinutost zbog velikih količina kružja koje su prolazile kroz američke vojne baze u Nemačkoj na putu do Sirije.

Pentagon je od septembra 2015. do maja 2017. godine potrošio više od 700 miliona dolara na oružje i municiju koja je najverovatnije namenjena sirijskim pobunjenicima, pišu BIRN i OCHRP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA