≫ 

Generalna proba rata: 12.700 Rusa i Belorusa na vojnoj vežbi "Zapad-2017", američki vojnici u pripravnosti na granici (FOTO) (VIDEO)

Putin je odlučio da rusku vojsku stacionira u Belorusiji, dok su vojnici NATO-a već nekoliko meseci na tlu Poljske

  • 3

Vojne vežbe 12.700 ruskih i beloruskih vojnika "Zapad-2017" počele su danas na tlu Belorusije i Rusije, dok je sa druge strane pošiljka američke vojne opreme stigla u Poljsku. Tenzije između članica NATO-a i Rusije sa njenim saveznicima, ponovo su dospele u fokus javnosti.

Počele ruske vojne vežbe na istočnom krilu NATO: Amerikanci spremno čekaju sa druge strane granice

Tenkovi, borbena vozila, haubice: Američka vojna oprema stigla uoči ruskih vojnih vežbi u Belorusiji (FOTO)

Ova vežba na istočnom krilu NATO od kada je najavljena, na Zapadu su počela komešanja da bi se potom opet pojavila retorika o ruskoj želji da zauzme baltičke zemlje.

Te vežbe Zapad i NATO vide kao provokaciju. Međutim, Moskva smatra da su optužbe na račun Rusije neosnovane. Ruska strana je maksimalno široko informisala NATO o predstojećim vežbama i Alijansi je poslat odgovarajući poziv, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksej Meškov.

U vežbama "Zapad-2017" će od 12.700 biti 7.200 beloruskih vojnika i 5.500 ruskih vojnika, od kojih će 3.000 biti stacionirano u Belorusiji.

Foto: stat.mil.ru

- Glavni ciljevi su da se poboljša saradnja između vojnog osoblja, harmonizuje vođenje vojnika i da komandantima pruži priliku da vežbaju svoje veštine u planiranju događaja i vođenju trupa na osnovu iskustva stečenog iz modernih konflikata - navelo je rusko ministarstvo.

Viktor Baranec, vojni analitičar, kolumnista dnevnika „Komsomoljskaja pravda“, kaže za Sputnjik da njega pre svega brine činjenica da skoro na sve ruske vežbe, NATO odgovara organizovanjem sopstvenih vežbi. On smatra da to svakako ne doprinosi relaksaciji odnosa i za njega je to zapravo najava šireg sukoba.

- Ruski zvaničnici su objavili podatke o broju vojnika, ali pojedini zapadni analitičari i dalje kažu da će na vežbama učestvovati 250.000 Rusa. Štaviše, iako će vodeću ulogu u tim vežbama imati beloruski vojnici, na Zapadu se i dalje širi slika da će se sutra ruski tenkovi pojaviti na evropskim trgovima. Ruske samoubice, koje prvo prebacuju stotine hiljada vojnika u Belorusiju, a onda kreću u osvajanje Evrope - to je moguće samo u poljskom poimanju sveta - objašnjava kolumnista dnevnika „Komsomoljskaja pravda“.

Foto: stat.mil.ru

I za vojnog stručnjaka Igora Nikolajčuka interesantno je to što zapadni analitičari namerno povećavaju broj vojnika koji će učestvovati na vežbama "Zapad 2017".

- Čuli smo da Rusija šalje 100.000 vojnika… A zašto ne milion? Ali nije opasno to preterivanje sa brojem vojnika, već su opasni gubitak međusobnog poverenja i kršenje pravila saradnje u vojnoj sferi. U skladu sa važećim pravilima, Rusija i Belorusija su unapred obavestile zapadne kolege o vežbama i o broju učesnika. Ali zapadne kolege i dalje sumnjaju da Rusija iznosi neistinu. Gubitak međusobnog poverenja, posebno kada je reč o odnosima Moskve i NATO-a, može da ima veoma negativne posledice - kaže Nikolajčuk, a prenosi "Sputnjik".

On smatra da se te neistine plasiraju kako bi NATO konačno našao bar neki posao.

Foto-ilustracija: Tanjug/ AP

AMERIČKI VOJNICI STACIONIRANI NA EVROPSKOM TLU

Američki vojnici razmešteni su širom Poljske ove godine, kao odgovor na povećanu vojnu aktivnost Rusije.

Više od 1.000 komada američke opreme, među kojima se nalaze i tenkovi "abrams", borbena vozila "bredli", samohodne haubice, pristigle su juče u luku u Gdanjsku.

Lideri Poljske, Slovačke, Rumunije, Bugarske i baltičkih zemalja su zabrinuti da će Rusija ostaviti neki deo vojnika u Belorusiji, nakon završetka vežbi.

U januaru se u Poljskoj stacioniralo 4.000 američkih vojnika, koji su razmešteni uz samu granicu Poljske i Rusije.

- Čekali smo vas jako dugo. Čekali smo vas deset godina, osećajući se ponekad da smo ostali sasvim sami. Zamalo smo izgubili nadu jer smo se osećali kao jedini koji štite civilizaciju od agresije s Istoka - rekao je tada poljski ministar obrane Antoni Maćerevič na ceremoniji dočeka američke vojske.

Foto: Guliver/Justin D. Pyle/USAF/Getty Images

UKRADENA AMERIČKA OPREMA

Američkim pojačanjima istočno-evropskih saveznika iz NATO, oklopnoj brigadi vojske stacioniranoj u bazi Žaganj na zapadu Poljske, nepoznati lopovi provalili su u kontejner i ukrali opremu, između ostalog i uređaj za noćno osmatranje u vrednosti od skoro 50.000 evra.

- Provala u taj kontejner i pljačka odigrala se između 11. i 13. septembra. Ukradena je specijalna oprema vredna više od 47.800 evra u preračunu. Ne radi se o oružju, ni municiji, ni eksplozivu - kazala je poljskoj privatnoj televiziji TVN24, portparolka Okružnog tužilaštva u Vroclavu Malgožata Klaus.

Kontejner sa opremom za američke vojnike, koje su SAD poslale početkom godine u okviru programa jačanja američkog vojnog prisustva da izađu u susret bojaznima Poljaka za bezbednost zbog eventualnih pretnji iz Rusije, stigao je u Žaganj pre nekoliko dana.

Foto: Profimedia/AFP

Lopovi su u kontejner provalili dok je još stajao neistovaren blizu jedne železničke rampe u Žaganju, a prema nezvaničnim informacijama poljskog radija RMF FM lopovi su morali da se vraćaju više puta da iznesu toliku opremu.

- Nije u pitanju ceo kontejner. Vojna žandarmerija pokrenula je istragu pljačke imovine oružanih snaga SAD stacioniranih u Žaganju. Rečeno mi je da je nestala specijalna oprema - rekao je portparol glavnog komandanta vojne žandarmerije Poljske major Artur Karpjenko.

Pogledajte video:

Evo šta sve 10.000 vojnika uradi za jedan dan na vežbama:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Groficaofica

    14. septembar 2017 | 20:12

    Sta NATO-vce briga sta radi Rusija na svojoj teritoriji.

  • Janaćko

    14. septembar 2017 | 20:34

    Budjenje polarnog medveda

  • Mislim

    15. septembar 2017 | 10:29

    Ka ti komsija na medji gomila puske,pistolje i nozeve , sigurno nije znak da te na kafu zove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA