Procureo govor koji bi britanska kraljica pročitala u slučaju izbijanja Trećeg svetskog rata

Ovo je 15. testiranje Pjongjanga ove godine, tako da ne čudi što mnogi razmišljaju o mogućim globalnim posledicama u slučaju najgoreg scenarija

  • 18

Severna Koreja ispalila je još jednu balističku raketu iznad Japana, samo dve nedelje nakon objave da su testirali hidrogensku bombu, koja je prema pisanju medija čak pet puta snažnija od one ispaljene na Nagasaki 1945. godine.

Koliko bi ljudi poginulo u nuklearnom ratu? Ovo je snimak zbog koga se svi plaše, čak i da ga pogledaju (VIDEO)

Ovo je 15. testiranje nuklearnog naoružanja Pjongjanga ove godine, tako da ne čudi što mnogi razmišljaju o mogućim globalnim posledicama u slučaju najgoreg scenarija.

Među njima je i britanska kraljica Elizabeta II.

Naime, njen planiran govor građanima Velike Britanije u slučaju izbijanja Trećeg svetskog rata je procureo u javnosti, a zanimljivo je da je originalno napisan 1983. godine.

Ovaj govor predstavljen je javnosti 2013. godine od strane Nacionalnog arhiva.

Određeni delovi ovog dokumenta su zastareli, ali u njegovoj suštini govor je dalekosežan i staložen.

Foto: Tanjug/AP

- Nikada nisam zaboravila tugu niti ponos koji sam osetila dok smo sestra i ja bile zbijene slušajući inspirišuće reči moga oca tog fatalnog dana 1939. godine (na početku Drugog svetskog rata).

Nisam ni za trenutak mogla da zamislim da će ova važna i strašna dužnost da padne na moja pleća - rekla je kraljica Elizabeta II i dodala da opasnost sada više preti od napretka tehnologije, nego od vojnika i njihovog naoružanja.

- Svi smo svesni da je opasnost sa kojom se danas suočavamo veća od bilo koje do sada u našoj dugoj istoriji. Nije neprijatelj vojnik sa svojim rafalom, pa čak ni naoružan muškarac koji bdi nad našim gradovima, već moćna (zlo)upotreba tehnologije.

- Moja poruka vama je jednostavna. Pomozite onima koji ne mogu pomoći sebi, dajte utehu usamljenima i onima bez doma i dozvolite svojoj porodici da se usredsredi na nadu i život i pruži je onima kkojima je to potrebno - zaključila je ona pre čuvene fraze "Bog vas sve blagoslovio"!

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs / indy100.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђорђе

    16. septembar 2017 | 12:06

    Све индиректно потиче од ваше колонијалне страсти за отимањем и туђим. Нисте бадава одабрали лава за симбол империје. И даље живите у уверењу да је средњи век и да вам још увек припадају колоније и све што вам се свиди.

  • Apsurdistan

    16. septembar 2017 | 18:21

    A navodni "treći svetski rat" će da izazove baš država koja ima 5 nuklearnih bojevih glava? Jasno da s tim jedva da mogu i da prete a kamo li da vode nuklearni rat. Oni što ih imaju par hiljada nikome ne prete? Koga bre folirate?

  • Kinezofil

    16. septembar 2017 | 13:33

    Elizabeta vladarka i clan porodice koja odlucuje o zivotu radnicke klase sirom sveta. 1% elite drzi 99% radnika.To mora prestati.Ali izgleda da oni zele rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA