Erdogan uspeo da izbaci Darvinovu teoriju iz škola: Đaci će učiti o džihadu iz "ljubavi"

Turske vlasti objavile su promenu više od 170 tema u nastavnom programu

  • 14

Učenici u Turskoj vraćaju se sutra u školske klupe i biće poslednja generacija koja će učiti o evoluciji na časovima biologije, pošto od naredne jeseni ni evolucije ni njenog teoretičara Čarlsa Darvina neće biti u užbenicima, ali će na časovima verske nastave biti predavano o džihadu kao "ljubavi prema otadžbini", prenosi AP.

Makedonac vređao Erdogana na Fejsbuku, pa dobio kaznu od 400 evra: Ako ne plati, ide u zatvor!

Agencija navodi da su turske vlasti objavile promenu više od 170 tema u nastavnom programu, uključujući bilo šta što se direktno odnosi na teroriju evolucije na časovima biologije u srednjim školama.

Navodi se da su najavljene kritike izazvale negodovanje i da ih kritičari nazivaju preobličavanjem obrazovanja u skladu sa konzervativnom i islamski orijentisanom zvaničnom linijom vlasti.

Ministar obrazovanja Ismet Jilmaz izjavio je da su u novom programu teme pojednostavljene u nastojanju za "harmonizacijom sa razvojem učenika" i da će evolutivna biologija, za koju je njegovo ministarstvo smatra da je previše napredna za srednju školu, i dalje biti predavana na univerzitetu.

AP navodi da druge osporavane promene uključuju učenje o džihadu ili verskom ratu na časovima verske nastave kao o "ljubavi prema otadžbini", kao i manje posvećivanja pažnje osnivanju turske republike Mustafi Kemalu Ataturku, kojeg poštuju sekularno orijentisani Turci. Navodi se da je Ataturk odvojio državu od religije, a da je stranka aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osporila ovu striktnu podelu i uvela religiozniji pristup.

Učenici u Turskoj takođe će učiti i o organizacijama protiv kojih se ta zemlja bori - Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), Islamskoj državi i mreži kojom iz SAD rukovodi verski vođa Fetulah Gulen.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kami

    17. septembar 2017 | 15:42

    Erdogan, sanjar otomanskog carstva! Trubunal u Hagu bi trebao da se pozabavi njime, jedino sto ga spasava je NATO jer zapad me zeli da Tursku vidi u sprezi sa Rusijom!

  • Marijana Bakov

    17. septembar 2017 | 16:45

    Sta se moze ocekivati od intelektualno nize rase.Ruke su im krvave do lakata vekovima bile.San o uspostavljanju otomanskog carstva sve je jaci , jasno je ko dan.

  • D O

    17. septembar 2017 | 15:36

    Samo što je gospodin Darvin pokazao i dokaza šta nas čeka u budučnosti je izbačen ??!!Naukom je dokazao da je čovijek pripada životinjskom svijetu a koji je dosad naučnik dokazao da postoji tamo nešto negdje gore??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA