Na koje tri države je Tramp osuo paljbu i označio ih neprijateljima, a ko mu se najviše šlihtao na Generalnoj skupštini UN-a? (FOTO) (VIDEO)

Tramp je zadovoljan svojim prvim obraćanjem na Generalnoj skupštini UN kojim je izazvao uznemirenje kod svetskih lidera, od kojih su pojedini odgovorili američkom predsedniku

  • 6

Američki predsednik Donald Tramp juče je u svom prvom obraćanju sa govornice UN uputio oštre kritike na račun Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa, poručivši da ako Amerika ili njeni saveznici budu ugroženi Vašington neće imati drugog izbora nego da potpuno uništi Severnu Koreju. Takođe, dotakao se i ostalih "neprijatelja", tačnije tri države.

Ako Amerika bude ugrožena, potpuno ćemo uništiti Severnu Koreju: Tramp zapretio "raketašu u samoubilačkoj misiji" (FOTO) (VIDEO)

- SAD imaju veliku snagu i strpljenje, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, nećemo imati izbora nego da potpuno uništimo Severnu Koreju -rekao je on u govoru koji je, kako prenosi Rojters, trajalo 41 minut.

On je takođe za lidera lidera te zemlje Kim Džong Una rekao da je "raketaš (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji".

- Sada je vreme da sve zemlje rade zajedno da izoluju Kimov režim sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem. SAD su spremne, voljne i mogu, ali nadaju se da to neće biti neophodno - rekao je on.

Blumberg primećuje da obraćanje Trampa iz prvog reda pratila delegacija Severne Koreje koja nije reagovala na zahtev Rojtersa da prokomentariše Trampovu izjavu.

Foto: Tanjug/AP

On se osvrnuo i na Iran koji je nazvao "otpadničkom državom" i "korumpiranom diktaturom" čiji je glavni izvozni proizvod nasilje.

- Iskreno, nuklearni sporazum sa Iranom je sramotan za SAD. Verujete mi. Vreme je da nam se ceo svet pridruži u traženju od iranske valde da okonča svoje težnje ka ubijanju i uništenju - rekao je Tramp.

Govoreći o Venecueli, predsednik SAD je rekao da tamošnja situacija "neprihvatljiva".

- Narod Venecuele gladuje i njigove zemlje se urušava. Njihove demokratske insitucije se uništavaju. Ova situacija je potpuno neprihvatljiva i ne možemo stajati sa strane i gledati. Tražim od svake zemlje ovde prisutne danas da bude spremna da uradi više da reši ovu veoma realnu krizu - rekao je Tramp.

Tramp je izneo svoju viziju svetskog poretka rekavši da on treba da bude zasnovan na snažnim suverenim državama, a ne multilateralnim savezima. On je rekao da SAD žele harmoniju i prijateljstvo, ali da neki delovi sveta idu "do đavola".

Foto: AP/Tanjug

- Moramo odbaciti pretnje suverenitetu od Ukrajine do Južnog Kineskog mora - rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, očekuje se da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država. On je rekao da će kao predsednik SAD uvek stavljati Ameriku na prvo mesto, prenosi Rojters.

- Braniću interese Amerike iznad svih drugih. Ali u ispunjavanju naših obaveza prema drugim državama mi takođe shvatamo da je u interesu svih da želimo budućnost u kojoj će sve države biti suverene, prosperitetne i bezbedne - rekao je Tramp.

Čitajući pažljivo iz beleški, Tramp je naglasio i da će američka vojska uskoro biti jača nego ikad.

TRAMP ZADOVOLJAN SVOJIM GOVOROM

Tramp je zadovoljan svojim prvim obraćanjem na Generalnoj skupštini UN kojim je izazvao uznemirenje kod svetskih lidera.

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da je govor prošao veoma dobro. Rekao sam ono što sam morao da kažem - rekao je Tramp novinarima po izlasku iz sale.

Kako prenosi CNN, i sin i ćerka američkog predsednika koji su prisustvovali govoru smatraju da je bio izuzetan.

Na pitanje šta misli o prvom obraćanju svog oca u UN, Ivanka Tramp je rekla "odlično", a Erik Tramp je dodao: "zadivljujuće".

REAKCIJE SVETSKIH LIDERA

Šef iranske diplomatije Mihamad Džavad Zarif ocenio je danas da je obraćanje američkog predsednika Donalda Trampa u UN bio "govor mržnje pun neznanja". 

- Trampov govor mržnje pun neznanja pripada srednjem veku, a ne 21. veku UN, i nedostojan je odgovora - naveo je Zarif na svom nalogu na Tviteru i dodao da "lažna empatija prema Irancima nikoga ne zavarava".

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron stao je u utorak u odbranu nuklearnog sporazuma sa Iranom u svom prvom obracanju na generalnoj debati Generalne skupštine UN, tokom kojeg je govorio i o Siriji, Mjanmaru i sporazumu o klimatskim promenama iz Pariza.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pohvalio je današnje obraćanje predsednika SAD Donalda Trampa u UN, u kojem je Tramp kritikovao Iran, navodeći da za 30 godina iskustva sa svetskom organizacijom nikada nije čuo "smeliji ili hrabriji govor".

Izraelski premijer, koji u Njujorku prisustvuje generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN, rekao je da je Tramp "govorio istinu o velikim opasnostima s kojima se naš svet suočava i objavio snažan poziv da se suprotstavi njima kako bi se obezbedila budućnost čovečanstva".

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro nazvao je američkog kolegu Donalda Trampa "novim Hitlerom međunarodne politike", pošto je oštro kritikovao tu južnoameričku državu tokom obraćanja u UN.

Maduro, koji nije prisustvovao generalnoj debati Generalne skupštine UN, ljutito je reagovao iz Karakasa, ocenivši da je taj govor "agresija novog Hitlera međunarodne politike, gospodina Donalda Trampa, protiv naroda Venecuele".

- Niko ne preti Venecueli i niko ne poseduje Venecuelu - poručio je Maduro.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posiden

    20. septembar 2017 | 12:22

    Dolazi vreme NOSTRADAMUSA !

  • Nemanja

    20. septembar 2017 | 11:31

    Narod Venecuele gladuje i njigove zemlje se urušava. Njihove demokratske insitucije se uništavaju. Ova situacija je potpuno neprihvatljiva i ne možemo stajati sa strane i gledati. Tražim od svake zemlje ovde prisutne danas da bude spremna da uradi više da reši ovu veoma realnu krizu - rekao je Tramp. Sigurno zbog demokratije oni hoce da reaguju a ne zbog njihove nafte

  • Pravda

    20. septembar 2017 | 11:07

    Dobro je kada Srbija nije na Tranpovoj listi. Milosrdni andjeo bi bio maciji kasalj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA