Slede bučniji i nasilniji protesti u Francuskoj, Pariz će tek goreti: Makron potpisao dekrete o reformi zakona o radu (FOTO) (VIDEO)

Novi propisi ograničiće isplatu otpremnina prilikom otpuštanja zaposlenih - što mnogi smatraju nepravednim - i istovremeno kompanijama daju veću slobodu da zapošljavaju i otpuštaju radnike i dogovaraju uslove za rad

  • 0

Francuski predsednik Emanuel Makron formalno je danas potpisao pet dekreta o izmeni zakona o radu, što je prva značajna ekonomska reforma otkako je on stupio na čelo države u maju mesecu.

Skinuo se potpuno go, stavio gitaru preko međunožja i izleteo pred policajce kada su suzavcem gušili protest (FOTO) (VIDEO)

Novi propisi, o kojima je sa sindikatima naširoko razgovarano, ograničiće isplatu otpremnina prilikom otpuštanja zaposlenih - što mnogi smatraju nepravednim - i istovremeno kompanijama daju veću slobodu da zapošljavaju i otpuštaju radnike i dogovaraju uslove za rad, prenosi Rojters.

Makron je rekao da će dekreti postati zakon u narednim danima, mada će u praksi početi da se primenjuju tek nakon što budu potpisani novi dekreti koji će detaljnije definisati nove propise, a što se očekuje do kraja godine.

Lideri i članovi radničkih sindikata koji su se usprotivili ovoj reformi - mada nisu svi sindikati u potpunosti protiv - organizovali su juče protestne marševe u gradovima širom Francuske, ali je broj učesnika protesta bio mnogo manji nego tokom protesta pre nedelju dana.

Foto: Tanjug / AP

Izmene zakona o radu su prve u nizu reformi koje je Makron obećao s ciljem jačanja ekonomije i smanjenja nezasposlenosti, a ima i planove za izmenu propisa o socijalnim primanjima u slučaju nezaposlenosti i penzionim sistemima, koje će verovatno izazvati mnogo bučnije proteste, zaključuje britanska agencija.

PROTEST FRANCUSKIH POLJOPRIVREDNIKA

Francuski farmeri blokirali su danas centralni parisku aveniju Šanzelize zbog vladine poljoprivredne politike.

Stotine demonstranata nose transparente "Makron ubija farmere", a čuvena avenija je prekrivena slamom, prenosi AP.

Foto: Tanjug / AP

Kako se navodi, saobraćaj u tom delu grada je obustavljen, a na mestu gde se protest održava, raspoređene su jake policijske snage i postavljene metalne barijere.

Poljoprivrednici su ljuti, između ostalog, zbog predloga vlade da zabrani upotrebu kontroverznog pesticida glifosata, za koji se veruje da je kancerogen.

Foto: Tanjug / AP

Francuski ministar ekologije Nikola Iloj izašao je da razgovara sa demonstrantima, a delegacija poljoprivrednika primljena je i u predsedničku palatu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA