≫ 

MERKELOVA JE VEČITA KANCELARKA: Ismevali su je kao "kraljicu stroge štednje", a drugi su joj klicali jer je "spasiteljka izbeglica"

Kćerka pastora koja je rasla iza "gvozdene zavese", danas za mnoge Nemce "mama Merkel", svojim pragmatičnim, skromnim i umirujuće prijatnim stilom usavršila je veštinu ostanka na vlasti u ovoj bogatoj zemlji koja je naklonjenija kontinuitetu nego promenama

  • 7

Angelu Merkel pojedini su ismevali kao "kraljicu stroge štednje", dok su joj drugi klicali kao "spasiteljki izbeglica", a neki pozdravljali kao "novu liderku slobodnog sveta", ali sada, kada je osvojila i četvrti mandat na čelu najveće evropske ekonomije, mnogi Nemci je jednostavno zovu - "večita kancelarka", navodi AFP.

OKONČANI NAJVAŽNIJI IZBORI U EVROPI: Merkelova osvojila četvrti mandat, desnica ulazi u parlament!

Kćerka pastora koja je rasla iza "gvozdene zavese", danas za mnoge Nemce "mama Merkel", svojim pragmatičnim, skromnim i umirujuće prijatnim stilom usavršila je veštinu ostanka na vlasti u ovoj bogatoj zemlji koja je naklonjenija kontinuitetu nego promenama, ocenjuje francuska agencija.

- U burnim vremenima američkog predsednika Donalda Trampa, Bregzita i višestrukih globalnih kriza, 63-godišnja Merkel postala je temelj u zemlji koja stremi da održi zavidan privredni rast i stopu zaposlenosti - navodi se u analizi.

Nemci su joj, primećuje AFP, zahvalili time što je zadržavaju na vlasti otkako je postala najmlađa i prva žena kancelar 2005. godine, a istovremeno je vršnjakinja "davno prohujalih" lidera poput Džordža V. Buša, Tonija Blera i Žaka Širaka.

Foto: Tanjug/AP

Odajući utisak da nema ni trunke sujete i ravnodušna prema "sjaju i raskoši" koje donosi vlast, ona živi u prosečnom stanu u Berlinu sa suprugom-naučnikom koji se kloni medija Joakimom Zauerom, pazari u lokalnom supermarketu, a odmore provodi pešačeći na Alpima - tako francuska agencija opisuje Merkelovu.

Uz to, kada su je međunarodni listovi, nakon Trampove iznenađujuće pobede prošle godine, proglasili novom pobornicom liberalne demokratije, ona je tu etiketu odbacila kao "groteksnu i apsurdnu".

Foto: Tanjug / AP

Iako često kritikovana da se kloni teških izazova, Merkel je svoje mandate obeležila hrabrim i iznenađujućim odlukama - od odbacivanja nuklearne energije nakon havarije u Fukušimi 2011. do otvaranja nemačkih granica za više od miliona tražilaca azila od 2015.

- Priliv migranata ju je, doduše, skupo koštao, kako glasača tako i suseda iz EU, a mnoge naveo da predvide njen silazak s vlasti - konstatuje AFP, ali napominje da joj se, kako se broj novopridošlica smanjio, a njena vlada usvojila strožiju azilsku politiku, popularnost vratila na nivoe pre krize.

Foto: Tanjug / AP

Svoje protivkandidate je, dodaje se u tekstu, razgnevila nepominjanjem njihovih imena i odbijanjem da sa njima uđe u žustar politički dijalog, dok su je mnogi politički komentari zbog toga optužili da je Nemačku "zagnjurila" u "apolitički dremež", a svojim govorima uvela Nemace u "masovnu hipnozu".

Sada, na početku četvrtog mandata, protivnika na vidiku nema, ali gomila izazova čeka Angelu Merkel, koju je list "Njujorker" opisao kao "najmoćniju ženu u svetu punom nestabilnih muškaraca".

Foto: Tanjug / AP

Merkelova potukla i četvrtog na Š

Posle Šredera, Štajnmajera i Štajnbrika, šefica demohrišćana Angela Merkel ubedljivo je pobedila i Martina Šulca, piše večeras Dojče vele, nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa prema kojima je CDU osvojio 32,5 osto glasova.

Nemačka nakon izbora ostaje kakva je bila - politička, društvena i ekonomska bonaca, a uzbuđenja i pokusi su ostavljeni drugima - Erdoganovoj Turskoj, Trampovoj Americi, Putinovoj Rusiji i Velikoj Britaniji koja napušta EU, navodi nemački radio.

Foto: AP/Tanjug

- Ovo je doba straha, doba terorizma i populizma. Ipak, u Nemačkoj je uglavnom mirno. Izbori dođu kao neka vrsta lekarskog uverenja o psihičkoj stabilnosti - konstatuje DW.

Kako se navodi, Angela Merkel ostaje kancelarka doduše blago uzdrmana, ali ipak ubedljivo najjača i u mogućnosti da sastavi Vladu sa Liberalima i Zelenima.

Kao prva žena na vodećoj funkciji i kao kancelarka maratonskog mandata, Merkel je već sada materijal za istorijske udžbenike. 

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. septembar 2017 | 21:01

    Secam se jednog nemackog akademika koji kaze u nemackoj moze biti ko god hoce na vlasti ali nemoze biti svako ministar privrede i industrije,tu se biraju posebni ljudi i kvaliteta sto je i logicno za jednu jaku nemacku koja sedi na tim temeljima.

  • slavica d.

    24. septembar 2017 | 21:57

    To je to. Idemo dalje. Danke Deutschland!

  • Vosa

    24. septembar 2017 | 22:52

    Svaka cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA