≫ 

Putin je upravo uništio poslednju seriju ruskog hemijskog oružja, a za Amerikance koji isto odlažu 3 puta, ima jasnu poruku

Putinove kritike su došle nakon što je ruska fabrka za odlaganje hemijskog oružja u blizini sela Kizner uništila poslednje ostatke ruskog arsenala

  • 6

Za razliku od Rusije, SAD ne poštuje zalaganje za uništenjem svog arsenala hemijskog oružja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putinpre uništenja poslednje serije ruskog hemijskog oružja u sredu.

PUTIN PILOTIRA SUHOJEM, TRAMP ESKIVIRAO VOJSKU: Tačka biografije koja deli moskovskog cara i šefa Bele kuće (FOTO)

- Rusija strogo poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući i one koji se odnose na neširenje i smanjenje oružja za masovno uništenje - rekao je Putin.

On je dodao da je istorijski gledano Rusija bila jedna od država koja je imala najviše hemijskog oružja na svetu, a da SAD sada ostaje jedina koja raspolaže takvim oružjem, prenosi RT.

- Nažalost, SAD ne poštuju rok za odlaganje svog hemijskog oružja. Tri puta su odlagali taj datum navodići kao izgovor nedostatak finansijskih sredstava. Iskreno, ovo zvuči veoma čudno - rekao je on.

Putinove kritike su došle nakon što je ruska fabrka za odlaganje hemijskog oružja u blizini sela Kizner, Udmurtia na Uralu, uništila poslednje ostatke ruskog arsenala.

Foto: Profimedia

On je rekao da je Rusija primer u ispunjavanju obećanja da će uništiti svoj arsenal, što je uradila i pre dogovorenog roka.

Rusija je počela da uništava svoj asenal još 1996. godine neposredno pre ratitifikacije svog pristupanja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

U to vreme je Rusija imala oko 40.000 tona zaliha hemijskog oružja.

Kada su SAD ratifikovale ugovor o konvenciji o hemijskom oružju 1997. godine, pristali su da unište sve svoje zalihe do 29. aprila 2012. godine, prenosi RT.

Foto: Profimedia/AFP

Do tog roka je uspela da uništi oko 90 procenata svojih zaliha. Trenutno postoje dve lokacije u Americi gde se čuva hemijsko oružje.

Očekuje se da će "Pueblo Chemical Depot" dovršiti uništenje hemijskog oružja do 2019. godine, dok će "Blue Grass Army Depot" započeti uništenje svog oružja tokom 2020. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    27. septembar 2017 | 16:01

    I SADce sat to oruzje davati raznim pobunjenicima a onda lagati da su ga upotrebile legitimne vlade.Kao u Siriji.Ali propala su sva carstva u istoriji pa ce i americko kad tad

  • tetovirani čovek

    27. septembar 2017 | 18:48

    Neda se svetskim mocnicima verovati

  • Drmr

    27. septembar 2017 | 18:37

    To se tesko unisti, a veoma lako napravi. I tako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA