≫ 

U petak se dodeljuje Nobelova nagrada za mir: Ovi prethodni dobitnici su razočarali, mnogi tvrde da je nisu ni zaslužili

Velika očekivanja od mnogih laureata završila su razočaranjima, a dodela Nobelove nagrade za mir koja ima istoriju dužu od sto godina često je bila predmetom protesta i kritika

  • 3

Počevši od najnovijeg primera mjanmarske liderke Aung San Su Ći, više političkih zvezda okićenih Nobelovom nagradom za mir izneverilo je i one koji su ih izabrali i međunarodnu javnost.

Zapad ju je veličao, a sada traže da vrati Nobelovu nagradu za mir: Progonili su i nju, a sada žmuri pred egzodusom!

Velika očekivanja od mnogih laureata završila su razočaranjima, a dodela Nobelove nagrade za mir koja ima istoriju dužu od sto godina često je bila predmet protesta i kritika.

Retki su oni koji su Nobelovu nagradu za mir, koja se objavljuje svake godine u oktobru, zaslužili jednoglasno.

Aung San Su Ći

Foto: Tanjug/AP

Aung San Su Ći bila je jedna od njih.

"Dama iz Ranguna" okrunjena je 1991. Nobelom za mir za demokratski otpor burmanskoj vojnoj hunti i dugo su je vremena smatrali sveticom.

Percepcija se okrenula otkako je postala mjanmarska liderka i sada je zasuta talasom kritika zbog pasivnosti u etničkom čišćenju Rohindža, muslimanske manjine koja je u Mjanmaru žrtva progona.

- Razočaran sam - rekao je agenciji "Frans Pres" Geir Lundestad, sekretar odbora za dodelu nagrade između 1990. i 2014.

Foto: Tanjug / AP

- Aung San Su Ći bila je veoma popularna dobitnica, junakinja onog doba koja je u potpunosti zaslužila nagradu, ali nikako ne mogu podupreti njeno ponašanje prema Rohindžama - kazao je Lundestad.

Gotovo 430.000 osoba potpisalo je internet peticiju kojom traže da joj se oduzme nagrada, a među njima i nekoliko ranijih dobitnika - Desmond Tutu, Malala Jusufzai i Dalaj-lama.

- To je drama - rekao je istoričar Nobelove nagrade Asle Sven. "Da se jedna osoba koja se toliko borila za demokratiju i toliko dugo bila popularna nađe u takvoj situaciji, to je zaista nesvakidašnje".

Nesvakidašnje, ali nije prvi put. Iako je Su Ći najnoviji primer i trenutno u žiži interesovanja, i neke druge dodele s vremenom su se pokazale dvosmislene.

Barak Obama

Foto: AP/Tanjug

- Počevši s bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom, vrlo sličnim primerom - kako kaže Sven.

Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir 2009, samo devet meseci nakon što je preuzeo dužnost. Iako je nagrada kod nekih dočekana s nevericom, drugima nije bila upitna jer je prvi afroamerički predsednik još leteo na krilima ogromne popularnosti.

Osam godina posle, brojni glasovi traže da mu se nagrada oduzme jer Obama nije ispunio očekivanja.

- Niko ne može da bude na nivou nerealnih očekivanja - kaže danas Lundestad. "Ne verujem da je odbor za dodelu Nobela za mir stvarno očekivao da će Obama potpuno okrenuti međunarodnu politiku... Ne radi se o tome da je sve potrebno transformisati, već učiniti korake u pravom smeru".

Ali u nekim slučajevima bilo je i previše pogrešnih koraka.

Foto: Tanjug/AP

Istorijski vođa sindikata Solidarnost Lech Walesa koji je nagradu primio 1983. predmet je optužbi za saradnju s komunističkom tajnom policijom.

Puno pre njega, italijanskog pacifistu Ernesta Monete žestoko su kritikovali jer je četiri godine pošto je dobeo Nobela podupreo ulazak svoje zemlje u rat protiv Osmanskog Carstva 1911.

Dvaput nakon Drugog svetskog rata dodela je izazvala tolike polemike da je nekoliko članova odbora podnelo ostavku.

Foto: Wikipedia/Jonathunder

Prvi put je to bilo 1973. kada je američki državni sekretar Henri Kisindžer podelio nagradu s vijetnamskim političarem Le Duk Toom za završetak Vijetnamskog rata. Kisindžeru se zamerala upletenost u Operaciju kondor i bombardovanje Kambodže. Le Duk To odbio je da primi nagradu, a Vijetnamski rat stvarno je završen tek dve godine posle.

Drugi put 1994. nakon što palestinski vođa Jaser Arafat, bivši terorista, podelio nagradu sa Šimonom Peresom i Jitzakom Rabinom, godinu dana nakon potpisivanja Sporazuma iz Osla.

Ove godine će dobitnik biti proglašen 6. oktobra.

Daljinac

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    2. oktobar 2017 | 07:19

    Koliko su ljudi pobili svojom odlukom

  • Antap

    2. oktobar 2017 | 08:47

    Sada neka je daju Hilari pošto nije izabrana za predsednicu USA. Time je spašeno nekoliko stotina hiljada glava.

  • Renata

    2. oktobar 2017 | 23:14

    Nobelova nagrada za mir nema nikakve svrhe i veoma je relativna zauga onih koji je dobijaju. Vise je proizvod necijih politickih interesa. Dodala bih ovima sto je nisu zasluzili i Majku Terezu koja je bila sadista i sebicna vestica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA