Radioaktivne divlje svinje terorišu Šveđane: Lovci prestali da love, životinje se množe! Uništiće nas - jadaju se seljaci

- Ovo je najviši nivo radijacije koji smo ikada izmerili - kaže Ulf Frikman iz organizacije koja se bavi životnom sredinom

  • 12

Čopor radioaktivnih divljih svinja koji se kreće ka severu zemlje preplašio je Šveđane. Kod jedne od životinja, koju su upucali lovci, pronađen je nivo radijacije 10 puta veći od dozvoljenog. 

Zbog rizika od radijacije, Nemačka deli svojim građanima besplatne tablete

Visok nivo radijacije - i posle 31 godine posle katastrofe u Černobilu, kada se oblak radioaktivne prašine našao u Švedskoj - plaši lovce pa oklevaju da love i jedu životinje. Ulf Frikman, koji radi za organizaciju koja se bavi životnom sredinom, ove nedelje je objavio upozorenje lovcima za oblast udaljenu oko 160 kilometara severno od Stokholma, upozoravajući ih na ekstremno visok nivo radijacije među populacijom lokalnih divljih svinja.

- Ovo je najviši nivo radijacije koji smo ikada izmerili - rekao je za britanski Telegraf i dodao da je na testiranoj životinji izmereno 16.000 bekerela po kilogramu.

Od 30 jedinki divljih svinja koje su testirane ove godine, samo šest je imalo nivo radijacije niži od dozvoljenog limita od 1.500 bekerela po kilogramu. Pošto je nivo radijacije zemljišta u toj oblasti više nego dvaput veći, očekuje se da će nivo kontaminiranosti među životinjama samo rasti.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Navike u hranjenju divljih svinja znači da su više izložene jodu i cezijumu-137 posle katastrofe iz 1986. godine.

- Divlje svinje prevrću zemlju u potrazi za hranom, a sav cezijum ostaje u zemlji - objašnjava Frikman. - Ako pogledate populaciju jelena, oni se hrane lišćem, a tamo nema toliko cezijuma.

Incident u nuklearnom reaktoru u Ukrajini oslobodio je oko 400 puta veću količinu radioaktivnog materijala nego atomska bomba bačena na Hirošimu.

Poljoprivrednici se plaše da će lovci, zbog radijacije, prestati da love životinje, pa će zato doći do porasta njihovog broja, a to za njih znači i veću opasnost po useve.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    6. oktobar 2017 | 19:26

    Izvezite ih nama , pasulj sa ovim mesom bi nas ucinio nuklearnom silom , atomski s leva .

  • Дејан

    6. oktobar 2017 | 19:28

    Таман лепо да не убијају јадне дивље животиње, да се ја питам све би биле озрачене да би избегле силовања и иживљавања од стране најгоре животиње на свету- човека.

  • DARKO 100%

    6. oktobar 2017 | 18:48

    Kazu da je meso od divlje svinje ekstra ,samo ga treba znati spremiti🐄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA