≫ 

POSLEDNJA VEST: SAD izlaze iz UNESKA

Ova odluka stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine

  • 13

SAD su objavile da će se povući iz UNESKA do kraja 2018. godine, jer smatraju da su ovoj međunarodnoj organizaciju potrebne reforme i da je u njoj prisutna anti-izraelske pristrasnost.

Predstavljena rezolucija za opoziv Trampa: Predsednik SAD optužen da podstiče rasizam, seksizam, mržnju i ksenofobiju

- 12. oktobra 2017. godine, državni sekretar je obavestio državnu sekretarku UNESKA, Irinu Bokovu o odluci SAD da se povuče iz organizacije... Ova odluka nije doneta prenagljeno i odražava zabrinutost SAD zbog sve većih neizmirenih obaveza u Unesku, i o potrebnim reformama u samoj organizaciji i stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela - saopštila je Heder Nauert, portparolka Stejt departmenta je iz američke vlade.

U saopštenju stoji i da će SAD nastojati da "da budu i dalje angažovane... kako zemlja nečlanica sa statusom posmatrača kako bi doprinele američkim stavovima, perspektivama i ekspertizom". Ova odluka stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine.

U ime Uneska reakciju na potez Vašingtona uputila je generalna direktorka te organizacije Irina Bokova.

- Nakon što sam primila zvanično obaveštenje državnog sekretara SAD Reksa Tilesrona, kao generalna direktorka Uneska želim da izrazim duboko žaljenje zbog odluke SAD da se povuku iz Uneska - saopštila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD predstavlja "gubitak za multilateralizam i celokupnu UN porodicu".

Rojters podseća da su SAD značajna smanjile budžetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodeljivanju punopravnog članstva Palestincima.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikac

    12. oktobar 2017 | 15:22

    Paa šta će njima UNESKO kad imaju državu staru samo nekih 200g a ta svetska organizacija štiti stare kulturne ili arhitektonske dobrote inače ako niste znali posle Kine eto baš jena mala Hrvatska je druga zemlja na svetu po broju zaštita u UNESKO nasprem broja stanovnika?

  • 🇷🇸DjodaNo1🇷🇸

    12. oktobar 2017 | 15:23

    Haha onda nece ni shiptari vise da se kandiduju,posto im mentori izlaze iz organizacije

  • Marija

    12. oktobar 2017 | 16:41

    Da li to ceo svet puca po savovima ili mi se samo cini? A zao mi Siptara, ko ce sad da ih podrzava?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA