≫ 

Dan D u Španiji: Vlada je upravo aktivirala član 155, Katalonija gubi autonomiju, ostvaruje se "nuklearni scenario" (FOTO)

Katalonski lider nije ni danas direktno odgovorio na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost Katalonije

  • 32

Katalonski lider Karles Pudždemon imao je vremena da do 10 sati odluči da li će proglasiti nezavisnost. Pudždemon je poslao pismo španskom premijeru u kojem je zapretio da će proglasiti nezavisnost ukoliko ne budu ponuđeni pregovori i dijalog. U međuvremenu, Španija je najavila da će aktivirati član 155 po kojem se ukida autonomija Katalonije.

Pudždemon prelomio: Katalonija će proglasiti nezavisnost, ako Španija započne suspenziju

* Španska vlada dala je rok katalonskom lideru da se danas do 10 časova izjasni da li je proglasio nezavisnost.

* Pudždemon je 10 minuta pre isteka roka posalo pismo premijeru Rahoju u kojem traži da se započne dijalog ili će proglasiti nezavisnost.

* Nakon primljenog pisma, španska vlada je odogovorila istim u kojem je napisala da će se sastati u subotu kako bi aktivirala član 155 Ustava, po kojem se ukida autonomija.

Foto: AP/Tanjug

Prema pisanju španskog lista "El Pais", španska vlada sastaće se u subotu kako bi pokrenula pomenuti član Ustava i tako postepeno ukinula autonomije. Član 155 je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost.

- Vlada je razumela da nije dobila odgovor na njen zahtev - rekao je portparol vlade Mendez de Vigo.

U političkim krugovima taj član zovu i "nuklearna opcija", dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao "atomskom bombom". Radi se o ekstremnoj meri predviđenoj za ekstremne situacije. Ta mera u Španiji još nikad nije uvođena. Taj član predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja - i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Foto: Tanjug / AP

Katalonski lider nije ni danas direktno odgovorio na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost Katalonije, javlja Rojters.  Pudždemon je izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori sa Madridom.

Britanska novinska agencija javlja da će se po ovom pitanju uskoro oglasiti portaparol španske vlade. Mediji su ranije nagoveštavali da Pudždemon ni danas neće izeti jasan stav o proglašenju nezavisnosti.

Ovo je sadržaj pisma Pudždemona španskoj vladi:

- Ukoliko centralna španska vlada ustraje u sprečavanju dijaloga i nastavi sa represijom, katalonski parlament bi mogao da glasa o formalnoj deklaraciji o nezavisnosti, o kojoj nije glasao 10. oktobra - poručio je Pudždemon u pismu.

- Ako vlada u Madridu nastavi da blokira dijalog i nastavi sa represijom, parlament Katalonije bi mogao da, ako bude smatrao potrebnim, nastavi sa glasanjem za zvaničnu deklaraciju o nezavisnosti o kojoj nije glasao 10. oktobra - navodi se u pismu, čiju je integralnu verziju objavio španski list "El Pais".

Suspenzija nezavisnosti je, kako se dodaje u pismu, i dalje na snazi.

- Odluka o primeni člana 155 odgovara centralnoj vladi, uz prethodno odobrenje Senata. Uprkos svim našim naporima i volji za dijalog, jedini odgovor koji smo dobili je da se suspenduje autonomija, što nam govori da nisu svesni problema i da ne žele da razgovaraju - dodaje se u pismu i dodaje i da nije ispunjen zahtev za okončanje, kako tvrdi, represije.

Odgovor španske vlade katalonskom lideru:

Pudždemon je juče rekao na sastanku svoje partije da će formalno proglasiti nezavisnost ako Španija danas počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske vlade.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.

Foto: Tanjug / AP

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da "deluje razumno", pošto se približava rok koji je severoistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

- Tražim od Pudždemona da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan - poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    19. oktobar 2017 | 11:08

    Da li treba bombardovati Madrid ako ne dozvoli odcepljenje Katalonien?

  • Distrikt

    19. oktobar 2017 | 10:40

    Sa Kosovom ste napravili opasan presedan. Sad snosite posljedice. Ovdje ne mislim na Španiju, nego prije svega ostatak Evrope. Nema dvostrukih aršina!! Idemo Škotska, Baskija, Korsika, Veneto, Bavarska, Tirol...

  • S.A.

    19. oktobar 2017 | 10:51

    A sto i mi nismo ovo uradili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA