Zapad je izvršio pritisak na sud u Hagu da prizna nezavisnost Kosova i otvorio Pandorinu kutiju: Putinove jake reči o trenutnoj krizi u Evropi

Predsednik Rusije je rekao i da su države članice Evropske unije, podrškom raspadu nekih zemalja i odvajanju Kosova, same pokrenule rast separatističkih težnji u Evropi i da su se sada same našle na udaru

  • 4

Zapad je izvršio pritisak na Međunarodni sud pravde u Hagu da prizna nezavisnost Kosova i time otvorio Pandorinu kutiju donoseći krize, poput sadašnje u Kataloniji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

PUTIN EVROPSKOJ UNIJI U LICE: Podržali ste nezavisnost Kosova, a sada ste i sami na udaru! (VIDEO)

- Ja ne smatram da je stvaranje monoetničkih država lek protiv eventualnih sukoba - rekao je Putin u govoru na završnoj plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj", u Sočiju, preneo je TAS S.

Naprotiv, istakao je predsednik Rusije, podele i deklaracije o suverenosti i uspostavljanje monoetničkih država mogu izazvati sukobe radi sprovođenja interesa tih novih država i to je najverovatnije ono što će se i dogoditi, rekao je Putin. On veruje da ujedinjene države sa velikim granicama imaju više šansi za vođenje izbalansirane politike.

Predsednik Rusije se prisetio kako je priznata nezavisnost Kosova. On je pokazao i pročitao pojedina dokumenta, među kojima i dokument iz oktobra 2008. godine kada je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju 63/3 i kada je postavljeno pitanje o tome da li je unilateralna deklaracija kosovskih institucija u skladu sa odredbama međunarodnog zakona.

Foto: AP/Tanjug

Međunarodni sud pravde u Hagu je potom, nakon dvogodišnjeg razmatranja, usvojio savetodavne zaključke u kojima je 7. februara 2008. naveo da kosovskim proglašavanjem nezavisnosti nisu prekršeni međunarodni zakoni, rekao je Putin. On je istakao da se sve procene i zaključci Međunarodnog suda u Hagu ne odnose isključivo na slučaj Kosova, već na primenu u svim slučajevima proglašavanja deklaracije o nezavisnosti na teritoriji jedne države.

- Ovo ekspanzivno tumačenje pravnih normi otvorilo je Pandorinu kutiju - rekao je Putin.

On je, takođe, naveo primer kako su zapadne države izvršile pritisak na sud da bi došlo do priznanja deklaracije i usvajanja preporuka vezanih za tu situaciju.

Foto: Tanjug / AP

Predsednik Rusije je rekao i da su države članice Evropske unije, podrškom raspadu nekih zemalja i odvajanju Kosova, same pokrenule rast separatističkih težnji u Evropi i da su se sada same našle na udaru, kao u slučaju Katalonije.

- Kada je u pitanju situacija u Kataloniji, videli smo iz Evropske unije i većeg broja država jednoglasnu osudu onih koji podržavaju (katalonsku) nezavisnost. Znate, ne mogu, a da ne primetim nešto u vezi sa tim - trebalo je o ovome da razmišljate ranije - rekao je Putin.

On je dodao da je svojevremeno Evropa praktično uz dobrodošlicu prihvatila veći broj država, a onda jednoglasno podržala odvajanje Kosova, "pokrećući slične procese u drugim regionima Evrope, a i u svetu".

(Telegraf.rs /Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA