Fantastično: Peking dobija prvu metro liniju bez vozača

Kad proradi ova linija glavni grad Kine pridružiće se Šangaju, Parizu i Dubaiju, gde ovakvi metro vozovi već prevoze putnike

  • 9

Peking će početkom 2018. dobiti prvu metro liniju bez vozača, koja će na 14 kilometara dugoj trasi imati osam stanica, a novinari srpskih medija koji u Pekingu borave kao izveštači s 19. nacionalnog kongresa KPK, imali su priliku da se na toj liniji provozaju.

Sleteo prvi avion iz Pekinga! (FOTO)

7 sporazuma između Beograda i Pekinga: Približavanje dva naroda, saradnja na svim nivoima

Istina, bila je to probna vožnja, malo napred, pa nazad, iz stanice i natrag u stanicu, ali bez vozača.

Kad proradi ova linija glavni grad Kine pridružiće se Šangaju, Parizu i Dubaiju, gde ovakvi metro vozovi već prevoze putnike.

Inače, juče je, recimo, metro u Pekingu prevezao do 13 sati i 30 minuta 11 i po miliona putnika, samo na prvoj liniji gotovo 1,2 miliona putnika. Gotovo devet miliona kompozicija je juče do pola dva pošlo u vožnju linijama pekinškog metroa.

U dispečerskom centru prati se u svakom trenutku stanje na svim linijama, pa je tako ekipa Tanjuga mogla da se uveri juče da je stanica na Trgu Tjenanmen zatvorena, ovog puta zbog održavanja kongresa, a da je na drugoj liniji isprobavana oprema za lokalizovanje požara.

Foto: Guliver/Feng Li/Getty Images

Koliko je sigurnost i praćenje situacije na linijama gradskog metroa važna stavka u životu Pekinga može da se objasni i činjenicom da je reč o mreži od 19 linija ili 574 kilometra šina, ili 54 stanice na kojima se one ukrštaju.

Do 2020. vlasti u Pekingu planiraju da mreža metroa dostigne hiljadu kilometara, a do kraja ove godine da pređe 600 kilometara.

Među tim novim linijama krajem ove i početkom naredne godine biće i prvi gradski voz bez vozača.

Inače, odluka da se u Pekingu gradi metro doneta je 1953, prva linija proradila je 1961. i tada su gostima Pekinga, kako kažu u Muzeju koji prati razvoj metro saobraćaja u glavnom gradu Kine, pokazivali tri znamenitosti - Kineski zid, Tjenanmen i metro, a najveći broj linija gradi se nakon dvehiljadite godine, posebno posle odluke da Peking dobije organizaciju Olimpijskih igara.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG

    21. oktobar 2017 | 20:04

    Ali mi imamo Beogead na vodi 😁😁😁

  • zeljko

    21. oktobar 2017 | 22:13

    Sta vam je ljudi kod nas u kragujevcu stvar je otisla i korak dalje, nasi vozovi i masinovodje su nevidljivi

  • Dr

    21. oktobar 2017 | 19:11

    I mi cemo,4022 godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA