Pudždemon se zvanično obratio posle smenjivanja: Katalonci, suprotstavite se!

- Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne zemlje - kazao je smenjeni katalonski predsednik

  • 3

Smenjeni katalonski predsednik Karles Pudždemon uputio je danas poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

HAOS U ŠPANIJI NE JENJAVA: Preduzete posebne mere, policija poziva na neutralnost, svi se pitaju šta dalje! (FOTO) (VIDEO)

- Veoma je jasno da najbolji način odbrane onoga što je do sada ostvareno jeste demokratsko suprotstavljanje članu 155 (španskog ustava) - kazao je Pudždemon, prenosi Rojters.

Španski list "Pais" preneo je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrednost stavovima Pudždemona pošto se radi o smenjenom predsedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa".

Ovaj dnevnik i agencija AP ističu da je Pudždemon tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minuta, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.

Foto. Tanjug / AP

Agencija navodi da je izgledalo da Pudždemon, u obraćanju koje je delovalo kao da je ranije snimljeno, želi da poruči da odbija da prihvati jučerašnju odluku Madrida o njegovoj smeni.

- Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne zemlje - kazao je smenjeni katalonski predsednik.

Navodi se da je španski kanal "Seksta TV" u vreme njegovog obraćanja prikazao živi snimak iz bara u Pudždemonovom rodnom gradu Ðironi na kojem se vidi kako on tu ruča i kako ga povremeno u tome prekidaju meštani koji traže selfi sa njim.

Foto: Tanjug/AP

Ðirona je prvi grad u Kataloniji u kojem je juče, nakon proglašenja nezavisnosti, sa gradske skupštine skinuta španska zastava i postavljena katalonska.

Katalonski parlament izglasao je juče nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom u skladu sa članom 155 ustava Španije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    28. oktobar 2017 | 18:57

    Sad ce Evropa da stane na stranu Spanije i da izdeklamuje zakone po kojima je Katalonija postupila nelegalno,a Spanija samo ispostovala zakon drzave??? Ali uz pitanje...da nisu mozda sad na tanjiru celom svetu servirali svoju dvolicnost i dvostruka merila koja su kod njih na snazi a po potrebi i interesima politike a ne naroda i zakona???

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    29. oktobar 2017 | 14:44

    Ovaj sada treba da odgovara pred zakonom, zbog rušenja njihovog ustava. Isto ko i debeli pajac sa štapom, kod nas u Srbiji.

  • ja

    29. oktobar 2017 | 10:06

    Katalonija ne moze, a Kosovo moze, iako nikada nije bilo samostalna drzava. Sto Katalonija jeste i zenidbom njihovih kraljeva i kraljica su spojili carstva. Koje licemerje u EU. Samo vi patitie da udjete u EU jos. A pogledajte da nam dobro ne misle. Treba se okrenuti strani koja ce uskoro dominitati svetski potedak a to su Kina i Rusija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA