KOLIKO LI ĆE SAD DA NAS KOŠTA UBISTVO AMERIKANCA: Stejt department se uključuje povodom smrti na Zakintosu?

Bakarijevi roditelji Džil i Fil Henderson sastali su se ove nedelje privatno sa pomenutim političarima u Vašingtonu kako bi razgovarali o slučaju protiv navodnih ubica njihovog sina

  • 24

Grupa visokih zvaničnika iz Teksasa zatražila je od Stejt departmenta da se uključi u slučaj ubistva Amerikanca Bakarije Hendersona koji je letos na smrt prebijen na Zakintosu. Slučaj koji je na isti način potresao Srbiju jeste slučaj Miladina Kovačevića, koji je pretukao američkog studenta Brajana Štajnhauera, koji je potom tri meseca proveo u komi. Taj slučaj je doveo odnose Srbije i SAD do usijanja, a naša zemlja je morala da za ovaj događaj da isplati sumu od 900.000 dolara.

Grci pomažu Srbima u slučaju Zakintos: Udružuju se čuveni advokati Srbije i Grčke

Senatori Džon Kornin i Ted Kruz zajedno sa kongresmenom Majklom Mekolom poslali su pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kojem od njega traže da "iskoristi sva diplomatska sredstva kako bi se osiguralo da napadači ne izbegnu pravdi", prenosi Si-Bi-Es njuz (CBSNews).

Printskrin: Tanjug

Kako se navodi, Bakarijevi roditelji Džil i Fil Henderson sastali su se ove nedelje privatno sa pomenutim političarima u Vašingtonu kako bi razgovarali o slučaju protiv navodnih ubica njihovog sina.

- Radi se o drugoj zemlji - nismo sigurni kako će izgledati proces. Zato se nadamo da oni razumeju kako bi taj proces trebalo da izgleda i mogu da nam pomognu da prođemo kroz to. Zato što bez pritiska američke vlade, iskreno, verovatno nemamo čemu da se nadamo - rekla je Džil.

Njen suprug Fil kaže da porodica traži neke odgovore.

Foto: Facebook/Bakari Henderson

- Zaista želimo samo istinu koju još nemamo. I zbog toga pokušavamo da pronađemo pravdu u tome - rekao je on.

Advokati Erl Vord i Džonatan Abadi rade na tome da osiguraju da porodica Henderson bude zastupljena na sudu.

- Nema načina da vradimo Bakarija... ali mislim da ideja da bi ljudi mogli da urade ovo i da se izvuku povećala bi stepen nezadovoljstva koji je skoro nezamisliv - kaže Abadi.

Foto: Tanjug/AP

Na upit Ej-Bi-Si njuza Stejt departmentu da li je u kontaktu sa grčkom vladom o ovom slučaju, portparolka nije direktno odgovorila, ali je rekla: "Nastavljamo da pratimo istragu grčkih vlasti".

Henderson (22) je ubijen na Zakintos 6. jula, nakon toga uhapšeno je devet osoba, među kojima sedam srpskih državljana. Dvojica Srba su puštena i nalaze se u Srbiji, a još se čeka na više detalja o procesu i o tome kada ce početi sudenje.

Sličaj Miladina Kovačevića

Miladin Kovačević je 2008. godine pretukao američkog studenta Brajana Štajnhauera, nakon što je nesrećni mladić ponudio devojci jednog od Miladinovih prijatelja da otplešu zajedno.

Foto: AP/Darko Vojinović

Prema navodima lokalne policije, Miladin je Štajnhauera najpre udario pesnicom, nakon čega je mladić pao, pa je Kovačević nastavio da ga šutira dok se on nalazio na zemlji.

Incident se dogodio u SAD dok je Kovačević studirao na Univerzitetu Bingamton u saveznoj državi Njujork, gde je igrao i košarku, prenos CNN.

On je u vreme tog incidenta imao 20 godina. Sudske vlasti u SAD su ovaj napad okarakterisale kao pokušaj ubistva. Štajnhauer je nedeljama nakon napada bio u komi.

Vlada Srbije je porodici pretučenog mladića isplatila sumu od 900.000 dolara.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    2. novembar 2017 | 23:50

    Kovacevic neka snosi troskove jer on je to uradio zasto drzava, da je ovde nekom to uradio on bi platio sam ,ili neka se skupi novac od onih koji ga podrzavaju Vrbas, Kula I ostala mesta

  • S.A.

    2. novembar 2017 | 17:16

    A zasto su svi gradjani Srbije placali odstetu umesto samog pocinioca?

  • nema problema

    2. novembar 2017 | 22:38

    izvuci spiskove svih onih koji su na bilo koji nacin nastradali od americke strane i odvest to pred medjunarodni sud radi uporedne ciji zivot vise vrijede i na osnovu kojeg mjerila ! ako je amerika napala srbiju samoinicijativno, bez suglasnosti UN -sve zrvte imaju pravo na odstetu po toj logici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA