≫ 

Zaboravio Melaniju u kolima, nije se poklonio caru, izgubio strpljenje dok je hranio ribe: Trampovi gafovi na azijskoj turneji (FOTO) (VIDEO)

Donald Tramp u Tokiju je održao govor pred poslovnim ljudima i ocenio je kako trgovinska razmena Sjedinjenih Država i Japana "nije ujednačena"

  • 4

Predsednik SAD Donald Tramp je već krenuo u svoju turneju po Aziji tokom koje će obići nekoliko zemalja sa ovog kontinenta. Juče je stigao u Japan, a već je imao priliku da se sretne sa japanskim carem Akihitom i premijerom Šinzom Abeom. Mnogi su zapazili da je tokom ove posete napravio nekoliko gafova i da nije u potpunosti ispoštovao celokupan protokol.

Tramp i Melanija na ručku sa japanskim premijerom: Mi se volimo i naše zemlje se vole! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp se prilikom susreta sa japanskim carem Akihitom nije poklonio kao što je običaj u toj zemlji, već je samo pognuo glavu.

Iako klanjanje predstavlja znak poštovanja u Japanu, američki predsednici prilikom službenih susreta zbog toga su suočeni sa kritikama da na taj način deluju manje moćno.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, 1994. godine Bil Klinton poklonio se prilikom posete japanskog cara Beloj kući. Njegov je primer sledio i Barak Obama koji se prilikom posete Japanu 2009. godine japanskom caru poklonio, ali mu i istovremeno pružio ruku.

Tramp je i ovaj put zaboravio na suprugu Melaniju koja je izlazila iz automobila, dok je američki predsednik ćaskao s 83-godišnjim carem.

Izgubio strpljenje?

Prilikom obilaska palate Tramp je prema običajima trebao da nahrani Koi šarane u carskom ribnjaku, ali očigledno nije imao strpljenja da sačeka da se ribe približe ivici, pa je u u jednom trenutku u vodu sasuo celu kutiju riblje hrane.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp u Tokiju je održao govor pred poslovnim ljudima i ocenio je kako trgovinska razmena Sjedinjenih Država i Japana "nije ujednačena" i da se o njoj mora ponovo da se pregovara.

"Japan pobeđuje"

- Moram reći da Japan zadnjih nekoliko decenija pobeđuje u trgovinskoj razmeni - rekao je Trump.

- Japan prodaje milione automobila Sjedinjenim Državama, a Japan uvozi jako malo američkih automobila - naveo je za primer.

Foto: Tanjug/AP

- SAD dugi niz godina ima veliki trgovinski deficit sa Japanom, zato moramo pregovarati i to ćemo učiniti na prijateljski način - dodao je američki predsednik.

Američki trgovinski deficiti među glavnim su sredstvima borbe Donalda Trampa koji u njima vidi pretnju za radna mesta na američkom tlu.

Foto: Tanjug/AP

U prvih devet meseci 2017. trgovinski deficit SAD-a s ostatkom sveta povećao se za 9,3 odsto, na 405,22 milijarde dolara.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA