Ruski oligarh, najveća zverka RAJSKIH PAPIRA: Za njega kažu da je vlasnik Arsenala, jedan je od najbogatijih Rusa koji čuva leđa Putinu (FOTO) (VIDEO)

Ovi dokumenti pokazuju da je ruski oligarh Ališer Usmanov, koji je veoma blizak Kremlju, navodno tajno preuzeo vlasništvo nad kompanijom koja je odgovorna za kontrolu pranja novca

  • 3

Dokumenta koja su procurela u okviru nove istrage velikih razmera u britanskim of-šor "rajevima" otkrivaju da su najveće svetske kompanije, šefovi država i ljudi od značaja na globalnom nivou, ali i zvezde iz sveta zabave i sporta, skrivali svoje bogatstvo u tajnim poreskim rajevima. Pikantni detalji koji, između ostalog, svedoče i o finansijskim spletkama britanske kraljice Elizabete, velikih multinacionalnih kompanija, članova kabineta predsednika SAD Donalda Trampa i zeta ruskog predsednika Vladimira Putina, izbijaju na površinu nakon što su procurili među 13,4 miliona dokumenata, prenosi "Gardijan". U čitavu aferu je upleten i ruski oligarh Ališer Usmanov, koji veoma blizak Kremlju.

13 miliona RAJSKIH PAPIRA otkrilo najnoviji skandal - tajno bogatstvo svetske elite: Trampov sekretar posluje sa Putinovim zetom, Vesli Klark imao firmu za klađenje!

Nove informacije iz RAJSKIH DOKUMENATA: Rusi ulagali u Tviter i Fejsbuk da bi kontrolisali američke izbore, umešan i Trampov zet

Objavljivanjem takozvanih "Rajskih papira" razotkrivaju se globalna okruženja u kojima utaja poreza može da cveta - i složeni i naizgled veštački načini na koje najbogatije koroporacije mogu legalno da zaštite svoj imetak.

Do kompromitujućeg materijala, koji je procurio iz dve of-šor kompanije i registara 19 poreskih rajeva, došao je nemački list "Zidojče cajtung", a podelio ih je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara s partnerima, među kojima su "Gardijan", Bi-Bi-Si i "Njujork tajms". Projekat se naziva "Rajski papiri", a u celosti će biti obelodanjen naredne nedelje.

Foto: A. Nalbantjan, AP/Tanjug, Profimedia

Ruski oligarh upleten u aferu

Ovi dokumenti pokazuju da je ruski oligarh Ališer Usmanov, koji je veoma blizak Kremlju, navodno tajno preuzeo vlasništvo nad kompanijom koja je odgovorna za kontrolu pranja novca.

Isle of Man (Ajl of Men), ostrvo u Irskom moru između Veliki Britanije i Irske, gde se i nalazi kompanija Bridžvoters bi trebalo da sprovede istragu o tome ko su administratori u firmi, ali i da ispitaju sve vezano za Usmanova. Ako poseduje i kontroliše firmu to bi jasno pokazalo sukob interesa. Usmanov i Bridžvoters snažno demantuju da kompanju kontrolišu Rusi, piše BBC.

Kompanija Bridžvoters je uključena u dosta važnih ugovora koji uključuju ruski novac, kao što je i kupovina značajnih akcija u Fejsbuku.

Ovaj oligarh uzbekistanskog porekla je glavni klijent Bridžvotersa, a ako poseduje i kontroliše kompaniju, ona bi mogla da budu uključena i njegove of šor poslovne aktivnosti.

Deo njegovog bogatstva od 15,8 milijardi dolara je u privatnom fondu pod imenom Bordeaux Limited. Ovim fondom je upravljala of šore kompanija Appleby, koja je sada glavni izvor curenja "rajskih papira", ali je upravljanje od 2011. godine predato Bridžvotersu.

Foto: Wikipedia/Marie-Lan Nguyen

Ima akcije u dva fudbalska kluba?

Nakon što se u javnosti saznalo za aferu "Rajski papiri" isplivalo je na površinu da je Usmanov imao udela u vlasništvu u čak dva fudbalska kluba - Arsenal i Everton. Njegov računovođa je bio Farhad Moširi. Obojica su veliki ljubitelji fudbala, a sada se počinje da se sumnja da je Usmanov prekršio previla Premijer lige.

Usmanov i Moširi su 2007. godine osnovali kompaniju pa su kupili akcije u fudbalskom klubu Arsenal. Kako dokumenta pokazuju, kupovinu je finansirao Usmanov. Do 2016. godine njihov zajednički udeo je porastao na 30%.

Moširi je onda u februaru 2016. godine svoje akcije prodao Usmanovu. Sledećeg dana je kupio čak 49,9% akcija u Evertonu za 114,6 miliona dolara.

Postoji sumnja da je i ovu kupovinu finansirao Usmanov. Moširi kažu da su dokumenta netačna i da je on svojim novcem obavio kupovinu.

Pravila Premijer lige glase da ako neko poseduje 10% ili više procenata vlasništva u jednom klubu ne sme da ima akcije u nekom drugom klubu.

Ko je Ališer Usmanov?

Rođen je u Uzbekistanu 1953. godine, a detinjstvo je proveo u glavnom gradu Taškentu, gde je njegov otac radio kao državni tužilac.

Pošto je planirao da jednog dana postane diplomata, seli se u Moskvu i upisuje Moskovski državni univerzitet za međunarodne odnose, gde je diplomirao međunarodno pravo 1976. godine.

Nakon diplomiranje se vratio u Taškent, gde je imenovan za direktora Saveza za spoljno-ekonomske poslove Sovjetskog mirovnog odbora. Uhapšen je i osuđen zbog optužbi za prevaru i krađu socijalističke imovine u avgustu 1980. godine, a u zatvoru je proveo šest godina.

Pohađao je i Akademiju za finansije, gde je studirao bankarstvo početkom 1997. godine.

Ališer Usmanov je 2014. godine potvrdio status najbogatijeg biznismena Rusije prema rejtingu časopisa Forbs. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 15,8 milijardi dolara. On je izgradio svoje bogatstvo kroz metalnu i rudarsku industriju, a najveći je vlasnik Metaloinvesta, ruskog industrijskog konglomerata.

Foto: Wikipedia/Press Service of the President of Russia

Takođe je od 2006. godine vlasnik Kommersanta, novina koje je ranije posedovao ruski oligarh Boris Berezovski, a i suvlasnik je drugog po veličini ruskog operatera mobilne telefonije – MegaFon.

Suvlasnik je i najveće internet kompanije na ruskom govornom području – Mail.ru, a takođe u svom posedu ima i akcije velikog broja internacionalnih tehnoloških kompanija kao što su Facebook, Twitter, Groupon, Zynga, AirBnB, ZocDoc, Alibaba, prenosi bankar.me.

U 2013. godini Usmanov je investirao 100 miliona dolara u akcije Apple-a.

Usmanov je u braku sa trenerom ritmičke gimnastike Irinom Viner od 1992. godine. Nema biološku decu, pa je usvojio sina svoje supruge, koji je postao investitor za nekretnine, koji trenutno gradi 30 projekata.

Njegova supruga je veoma bliska Putinu, a ona ga je čak navodno i upoznala sa gimanstičarkom Alinom Kabejevom, za koju se priča da je navodno u ljubavnoj vezi sa ruskim liderom.

Foto: Wikipedia/Press Service of the President of Russia

Blizak Kremlju

Usmanov je takođe veoma blizak ruskoj vlasti, a sredinom ove godine je čak ušao u sukob sa glavnim ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navalnim.

Navalni je najavio da će se kanditovati za predsednika Rusije na izborima 2018. godine, a čak je javno optužio ruske lidere da od oligarha primaju mito, među njima je naveo i Usmanova.

Usmanov je optužbe negirao i zapretio je da će ga tužiti, a onda je počeo da preko interneta napada ruskog opozicionara. Napravio je video od 12 minuta gde se obraća Navalnom i kaže mu da je u čitavoj priči samo on kriminalac.

U drugom snimku navodi da je Navalni samo ljubomoran i da ruska vlast uopšte nije represivna.

Kao i svaki ruski biznismen i on se radovno sastaje sa ruskim predsednikom kako bi sa njim razgovarao o uspesima svojih kompanija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/BBC/Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasko

    6. novembar 2017 | 23:13

    Pa taj Putin je stvarno car, kada mu leđa čuvaju sve sami milijarderi, i sa istoka, i sa zapada, pa i Amerike.Koja prozirna propaganda.

  • PETAR 1

    6. novembar 2017 | 23:37

    Neka nikome ne smeta koliko ima bogatih, vec nama svima koliko ima siromasnih, 1936 godine svi znamo sta je izrodilo bogatstvo jednog manjeg broja "oligarha" a siromastvo i beda ogromnog broja naroda, bojim se da je ovakvo ponasanje i pohlepa ulica sa vec poznatom kapijom - vratima pakla. Nije vazno ko kome cuva ledja, i ko koga voli i postuje vec dali i dokle ja siromah moram da placa, gine i zivotari? za bogate. Nebudite kukavice.

  • BIA

    6. novembar 2017 | 23:40

    Gde su nasi? XD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA