Ruski vojnici marširaju kao jedan: Parada na Crvenom trgu u čast paradi 1941. koja se Hitleru odigrala ispred nosa (VIDEO)

Hitler je planirao da osvoji Moskvu pre jake zime i da tog 7. novembra organizuje na Crvenom trgu svoju paradu

  • 2

Na Crvenom trgu u Moskvi danas se održala vojna parada povodom 76. godišnjice parade koja je na tom mestu održana 1941. godine.

PUTIN VAM NUDI POSAO: Od sada i stranci mogu da se prijave u rusku vojsku, ovo su obaveze i uslovi (VIDEO)

Ta parada, 1941. godine, održana je u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije, dok je trajala Bitka za Moskvu u Drugom svetskom ratu. Bila je to najkraća parada u istoriji — trajala je svega 25 minuta. U njoj je učestvovalo više od 28.000 vojnika, koji su potom otišli na prvu liniju fronta.

Godišnjicu Oktobarske revolucije Moskva je dočekivala u opsadnom stanju — nacisti su bili na svega 30 kilometara od srca prestonice — Kremlja i pripremali su se da zadaju konačan udarac, evakuacija grada je počela još 16. oktobra, a podizanje raznih utvrđenja na ulicama prestonice pokrenulo je glasine da su Staljin i Politbiro napustili grad.

Hitler je planirao da osvoji Moskvu pre jake zime i da tog 7. novembra organizuje na Crvenom trgu svoju paradu. Čak su vojnicima Vermahta nedaleko od Moskve podelili svečanu, paradnu uniformu, vagone su napunili sanducima najboljeg šampanjca i odštampali pozivnice za proslavu.

Nemci su već bili pripremili i granit od koga su planirali da naprave spomenik Hitleru i postave ga na Crvenom trgu. Taj granit danas krasi zgradu glavne pošte u Moskvi, piše Sputnjik.

U takvoj atmosferi, sovjetske vlasti su donele odluku da prirede događaj koji će podići borbeni duh vojnika, ali i moral celoj zemlji, i da ujedno svetu pošalju poruku da borbeni duh Rusije nije slomljen, a da se Moskva neće predati.

Pogledajte kako je izgledala parada:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA