Rusija zbog Srbije žestoko napala Incka: Njegov izveštaj je srbofobičan, za sve probleme u BiH su mu krivi samo Srbi

Prema njegovim rečima, iz Inckovog izveštaja proizilazi samo jedno - da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi

  • 10

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov optužio je visokog predstavnika za BiH Valentina Incka za srbofobiju i gubitak veze sa realnošću, ocenivši da je njegov poslednji izveštaj u Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH najneobjektivniji u poslednjih osam godina, prenela je agencija Tas s.

VALENTIN INCKO PORUČIO: Melanija je kao tinejdžerka doživela napad JNA u Sloveniji, setiće se ko je napao BiH

Safrankov je, prenosi ruska agencija, rekao da taj dokument manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku. Ti napadi su, rekao je Safronkov, izabrani tendenciozno i pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije.

Prema njegovim rečima, iz Inckovog izveštaja proizilazi samo jedno - da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi.

- Svakome ko je je iole upoznat sa situacijom u BiH, jasno je da je slika, koju je predstavio visoki predstavnik, daleko od stvarnosti, da dovodi u zabludu i pokazuje da je autor izgubio dodir sa realnošću - rekao je Safronkov.

Foto: AP/Tanjug

Zabrinutost, kazao je, izaziva to što Incko naginje ka neprikrivenoj srbofobiji, kao i to što je svoje svakodnevne aktivnosti sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za evroatlantske integracije BiH, uprkos sadržaju njegovog mandata i unutarpolitičkoj realnosti u zemlji gde boravi.

Safronkov je podsetio da Incko predstavlja međunarodnu zajednicu u celini, a ne njene pojedine članove, i to po njegovom izboru.

- On je dužan da sprovodi usaglašenu liniju, a ne da izvršava nečije pojedinačne naloge i da se rukovodi ličnim animozitetima - istakao je Safronkov.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik u BiH ne bi trebalo da se bavi antagonizmima, već dobrosavesnim izvršavanjem svojih obaveza.

- Ovakav pristup podrazumeva podsticanje procesa nacionalnog pomirenja, unutrašnjeg političkog uzajamno uvažavanog dijaloga, kompromisa i konsenzusa i, naravno, poštovanja mišljenja svih strana - kazao je Safronkov.

Inace, Rusija je podržala podržala Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o nastavku vojne operacije EU u BiH, ali je još jednom oštro kritikovala visokog predstavnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA