≫ 

Saudijska Arabija naložila svim svojim državljanima da napuste Liban: U pritvoru drže libanskog premijera, naterali ga da da ostavku?

Svi Saudijci koji žive ili borave u poseti Libanu pozvani su da napuste tu zemlju, a oni koji nameravaju da u Liban putuju, upozoravaju se da to ne čine,

  • 0

Saudijska Arabija naložila je danas svim svojim državljanima da napuste Liban, u jeku tenzija između dve zemlje, nakon što je libanski premijer Saad al-Hariri prošlog vikenda podneo ostavku na tu funkciju u šokantnom obraćanju iz Saudijske Arabije.

Šta se dešava u Saudijskoj Arabiji? Pogibija princa i hapšenja članova kraljevske porodice dok mladi prestolonaslednik krči put ka tronu

U kratkom saopštenju koje je objavila saudijska državna agencija Saudi pres, svi Saudijci koji žive ili borave u poseti Libanu pozvani su da napuste tu zemlju, a oni koji nameravaju da u Liban putuju, upozoravaju se da to ne čine, prenosi AP.

Ranije danas, šef diplomatije Libana Gebran Basil izjavio je da libanski narod treba da odluči o smeni svojih predstavnika, nakon što je premijer te zemlje prošlog vikenda podneo ostavku iz Saudijske Arabije, dok izvori bliski situaciji kažu da je Rijad iznudio Haririjevu ostavku i drži ga u kućnom pritvoru, preneo je Rojters.

Libanske vlasti smatraju da Rijad nasilno drži Haririja i planiraju da sa stranim državama rade na obezbeđivanju njegovog povratka, rekao je ranije visoki zvaničnik libanske vlade.

Foto: Tanjug / AP

Istovremeno, neimenovani visoki političar blizak Haririju rekao je da mu je Saudijska Arabija naložila da podnese ostavku i stavila ga u kućni pritvor, dok treći izvor blizak situaciji kaže da Saudijska Arabija kontroliše i ograničava njegovo kretanje.

U međuvremenu, parlamentarni blok libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, Hasan Fadlalah, pozvao je Saudijsku Arabiju da prestane da se meša u libanska pitanja nakon što je Hariri podneo ostavku. Takođe, Fadlalah je rekao da njegov blok podržava stav libanskog predsednika, koji je odbio da donese odluku o tome da li prihvata ili ne šokantnu Haririjevu ostavku sve dok se on ne vrati kući.

Foto: Tanjug / AP

Hariri je, u obraćanju iz Saudijske Arabije prošlog vikenda, rekao da podnosi ostavku navodeći da se plaši za svoj život i kritikujući Iran i libanski šiitski pokret Hezbolah. On je sugerisao da se plaši za život istakavši da je atmosfera u zemlji slična onoj koja je postojala pre ubistva njegovog oca i premijera Rafika Haririja 2005. godine, te da je "osetio šta mu se sprema".

Hariri je na poziciju premijera postavljen krajem 2016, a rukovodio je vladom od 30 ministara čiji je član bila i grupa Hezbolah, navodi AP zaključivši da je njegova vlada u velikoj meri uspela da zaštiti zemlju od efekata građanskog rata u susednoj Siriji, a sada se očekuje da će ostavka Haririja pojačati tenzije u zemlji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA