Najpoznatiji dvostruki agent: Igrao je za Britance i Sovjete, ali je na kraju zbog jedne stvari zauvek ostao veran Rusima (VIDEO)

Poslednji preživeli iz slavne generacije britanskih dvostrukih agenata, koji živi u Rusiji još od sovjetskog doba, izrazio je nadu da je raspad SSSR i pad komunističke vlasti samo "etapa na dugom putu ka pravom socijalizmu"

  • 1

Britanac Džordž Blejk, čuveni dvostruki agent u službi sovjetske obaveštajne službe KGB, rekao je povodom svog 95. rođendana da je uvek bio veran socijalističkim idealima.

PUTINOV ŠPIJUNSKI ŽIVOT U DREZDENU: Jedna noć Vladimira Vladimiroviča koja je promenila tok istorije!

- Da nisam verovao, već bih bio mrtav. Ja sam možda pri kraju svog života ali ovo nije kraj puta koji čovečanstvo mora preći da bi dostiglo ideale socijalističkog društva - rekao je Blejk za kanal Rusija 1.

Poslednji preživeli iz slavne generacije britanskih dvostrukih agenata, koji živi u Rusiji još od sovjetskog doba, izrazio je nadu da je raspad SSSR i pad komunističke vlasti samo "etapa na dugom putu ka pravom socijalizmu".  

-- Za sada ljudi ovde, kao i na Zapadu, nisu spremni za doktrinu koja toliko traži od osobe - ocenio je Blejk.

Zarobljenik u Severnoj Koreji tokom Korejskog rata, Blejk je sam ponudio svoje usluge Sovjetima nakon što je video američko bombardovanje civila.  

KGB-u je otkrio imena stotina zapadnih obaveštajaca i otkrio postojanje tajnog tunela u Istočnom Berlinu korišćenog za špijuniranje Sovjeta.

Blejka je razotkrio poljski dvostruki agent, pa je on 1961. u Velikoj Britaniji osuđen na 42 godine zatvora. Pet godina kasnije je pobegao uz pomoć merdevina od konopca.

Potom je prešao u Istočnu Nemačku i nastavio na istok, do Moskve, gde je dočekan kao heroj.

- 95 godina... To je mnogo za čoveka i veoma malo za istoriju čovečanstva. Sećanja na prošlost zbog koje se ni jednog trenutka ne kajem (...) čine da s optimizmom gledam na budućnost - naveo je Blejk u poruci koju je uoči njegovog rođendana objavila ruska Inostrana obaveštajna služba (SVR).

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    12. novembar 2017 | 09:44

    Ovaj je sigurno bio agent "014", jer je hteo da bude dvostruki "007"! ;-) ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA