Sve žene sveta su danas ustale i izašle na ulice sa istom porukom osvete: Više nijedna neće taj pakao da trpi! (FOTO)

Protestne šetnje organizovane su na ulicama Pariza, Rima, Istanbula i mnogih drugih gradova

  • 6

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održane su protestne šetnje ulicama Pariza, Rima, Istanbula i drugih gradova.

Stefanović poručio: Nasilje nad ženama nije privatni problem, već društveni

U protestnoj šetnji u Parizu na stotine žena je marširalo, a neke su pozivale francuskog predsednika Emanuela Makrona da pojača sredstva koja će njegove ambicije za promenu učiniti mogućim, prenosi AP.

Rafael Remi Lelu iz grupe "Der Feminizam" požalila se tokom marša da Francuska nema punopravno Ministarstvo za ženske poslove.

Foto: Tanjug/AP

Žene su u šetnju krenule ubrzo nakon što je Makron predstavio plan za promenu, kako je rekao, francuske seksističke kulture, kojim će se zaštititi žene, a kazniti zlostavljači.

Foto: Tanjug/AP

Šetnje koje obeležavaju ovaj dan održane su i u drugim gradovima širom Francuske, a aktivistkinje feminističkog pokreta Femen nosile su plakate na kojima je pisalo "Osveta žena" (women''s Vendetta i Female Revenge).

Centrom Rima takođe su marširale žene među kojima su bile i one koje vode Sigurne kuće za žene koje beže od nasilnih muževa i momaka.

Foto: Tanjug/AP

Kako AP navodi, žene vrše pritisak na poslanike da posvete više pažnje problemima koji se tiču žena, među kojima je finansiranje skloništa i drugih institucija koje se bave problemom zlostavljanja žena.

Foto: Tanjug/AP

Na nekim plakatima učesnica u Rimu pisalo je "Sloboda da budem" i "Sloboda da živim".

U Turskoj je, sa druge strane, skup za obeležavanje ovog dana bio zabranjen.

Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome, na stotine demonstranata se okupilo i započelo šetnju na glavnoj pešačkoj aveniji u Istanbulu.

Foto: Tanjug/AP

Demonstranti koje su činile uglavnom žene, uzvikivali su "Nećemo biti ućutkani" i "ne plašimo se", a manji skupovi održani su i u drugim gradovima u Turskoj.

Foto: Tanjug/AP

Nasilje nad ženama jedno je od "najproširenijih, prisutnijih i poražavajućih" kršenja prava u svetu, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Foto: Tanjug/AP

Posmatračka grupa Femisajd map (FemicideMap) izvestila je da je najmanje 1.915 žena ubijeno u Turskoj u prethodnih sedam godina, a da je u 995 slučajeva ubica bio ljubavnik ili supružnik žrtve.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    25. novembar 2017 | 22:26

    Стоп насиљу над женама и децом!

  • tattoo bizarre

    25. novembar 2017 | 22:57

    Svako ima pravo da radi sa sobom šta hoće ali drugog da ugrozi nema pravo niti će ikad imati. STOP NASILJU

  • tattoo

    25. novembar 2017 | 22:56

    Nedavno sam gledao video kako SPC crkva podržava nasilje nad ženama I brani muževe kako su oni nevinašcad I kako ta muska nevinašcad što smiju samo podići ruku na ženu moraju biti glava kuće a žena mora biti njihov rob! Kad su ljudi pitali popove zašto oni su svu krivicu svalili na tamo neki njihov zamišljeni nwo bla bla kao da su ostali stanovnici ove planete marsovci tako ih tretira crkva upravo naša pravoslavna crkva. Kažu popovi da mediji lažu I iznose laži I da ta nevinašcad pijana I pod dejstvom narkotika I ko zna čega još I koji sebe nazivaju muževima imaju pravo da dignu ruku na svoju decu I suprugu, Crkva je javno podržala za YouTube I televiziju nasilje u porodici I Crkva je rekla kako je protiv LGBT osoba I pozvala krvnike da nesrecne bolesne ljude kamenuju standardno škola je po crkvi I njenom učenju nešto zlo nešto gde se promoviše satanizam bla bla opet napominjem crkva je ta I sveštenstvo srpske pravoslavne crkve koji ne osuđuju strašne zločine već ih podržava a o jadnim ženskim bićima govori kao o nekom ko je zao I sklon bludu a da vidite narode svojim očima kako su oni to nama lijepo napakovali kao poklon I time uzdigli nasilje I nasilnike. Po crkvi žena nesmije da ima muža više puta bla bla mora da ćuti kad taj njen nasilnik popije ili nedaj bože digne ruku na nju jasno su pretstavnici SPC rekli protive se ljudskim pravima I za sve okrivljuju NWO svoj greh svaljuju na Ameriku I na njen glupi NWO što je zlo nad zlu ali oni svoje zlo I greh pakuju u paketić I nagomilavaju na NWO samo da bi sa sebe ljagu skinuli a sami podržavaju pedofiliju zoofiliju nasilje ubistva. ETO DOKLE JE CRKVA DOŠLA UMESTO DA ZBRINJAVAJU ŽENE KOJE TRPE NASILJE ONI IH JOŠ NAZIVAJU GREŠNICAMA BLUDNICAMA GOVORE IM KAKO ĆE GORETI U PAKLU JER SU POBEGLE OD NASILNIKA BLA BLA. Jedan je partrijah Pavle, reko je da su nama ruke okrvavljene I svaka mu čast on je izuzetak bijo među sveštenicima itd...ja sam vernik na svoj način nisam nikakav vizantijac arapin rimljanin ili hriscanin niti sam ateista već sam odbacio sve religije od sebe I pomolio se Bogu I okrenuo Bogu jer onaj ko hoće da se spasi treba da se okrene veri u Boga a ne u religije ili crkve bla bla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA