Papa Franja u zemlji koja pati i žudi za osvetom: 150.000 ljudi ga je slušalo na misi, a on je prećutao najvažniju stvar (FOTO)

Agencija navodi da su katolici iz Mjanmara, kojih ima oko 660.000 na ukupno 52 miliona stanovnika te države, za prisustvovanje misi morali da se prijave u lokalnim crkvama i da su mnogi došli isto obučeni ili sa šesirima sa likom pape na glavama

  • 0

Papa Franja pozvao je danas napaćene etničke manjine u Mjanmaru da se odupru iskušenju osvete zbog pretrpljenih patnji, upućujući poruku praštanja masi vernika okupljenih na misi na otvorenom u ovoj državi sa većinskim budističkim stanovništvom, navodi AP.

Papa Franja pozdravio siromašne ljude iz cele Evrope: Nakon mise, svi su zajedno ručali (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Navodi se da su lokalne vlasti procenile da je na misi u parku u najvećem gradu Mjanmara Rangunu bilo oko 150.000 ljudi, ali AP dodaje da se činilo da ih ima više, kao i da su među vernicima viđene zastave iz Tajlanda, Kambodže i Vijetnama i drugih zemalja.

Foto: Tanjug/AP

Agencija navodi da su katolici iz Mjanmara, kojih ima oko 660.000 na ukupno 52 miliona stanovnika te države, za prisustvovanje misi morali da se prijave u lokalnim crkvama i da su mnogi došli isto obučeni ili sa šeširima sa likom pape na glavama.

Foto: Tanjug/AP

AP navodi da je posetu pape zasenila operacija vojske Mjanmara protiv muslimanske manjinske zajednice Rohindža u saveznoj državi Rahine state, koju su UN nazvale "knjiškim primerom etničkog čišćenja".

Foto: Tanjug/AP

- Znam da mnogi u Mjanmaru imaju na sebi rane od nasilja, rane koje su i vidljive i nevidljive. Put osvete nije put Hrista - poručio je papa s oltara na bini koja je prema navodima AP podignuta u tradicionalnom budističkom stilu.

Foto: Tanjug/AP

PAPA NIJE UPOTREBIO REČ ROHINDŽA U MJANMARU

Poglavar katoličke crkve nije posebno spomenuo pripadnike muslimanske zajednice Rohindža u toj zemlji, iako su grupe za zaštitu ljudskih prava tražile kako bi pokazao podršku toj zajednici.

Foto: Tanjug/AP

S druge strane, tvrdi britanski medij, Katorlička crkva u Mjanmaru rekla je papi da bi upotreba tog naziva mogla da predstavlja poteškoće za katolike.

Foto: Tanjug/AP

Bi-Bi-Si, ipak, ocenjuje da je papin govor bio "snažna odbrana prava etničkih grupa", iako se nije direktno osvrnuo na Rohindže.

Foto: Tanjug/AP

- Budućnost Mjanmara mora biti mir, mir zasnovan na poštovanju dostojanstva i prava svakog člana društva, poštovanju svake etničke grupe i njenog identiteta, poštovanju vladavine prava i poštovanju demokratskog poretka koji omogućava svakom pojedincu i svakoj grupi, bez isključivanja ikoga, da ponudi svoj legitimni doprinos opštem dobru - rekao je papa.

Foto: Tanjug/AP

Papa je rekao da je najveće blago Mjanmara narod te zemlje i naglasio da su oni "mnogo patili i nastavljaju da pate zbog građanskog sukoba i neprijateljstava koji su predugo trajali i doveli do dubokih podela".

Foto: Tanjug/AP

- Dok zemlja sada radi na obnovi mira, zaceljivanje tih rana mora da bude najvažniji politički i duhovni prioritet - poručio je papa.

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da verske razlike ne bi trebalo da budu "izvor podele i nepoverenja", već snaga za jedinstvo, oproštaj, toleranciju i mudru izgradnju zemlje.

SASTANAK SA DE FAKTO LIDEROM MJANAMARA

Pre govora, papa Franja je drugog dana boravka u Mjanmaru razgovarao je sa de fakto liderom te zemlje Aung San Su Chi.

Foto: Tanjug/AP

Ni ona se u svom govoru nije direktno osvrnula na Rohindža muslimane.

Foto: Tanjug/AP

Ona je, ipak, rekla da je situacija u Rakajnu, državi Mjanmara, "najsnažnije privukla svetsku pažnju".

Foto: Tanjug/AP

Ona je kritikovana zbog nedostatka akcije kada je reč o tom problemu.

Foto: Tanjug/AP

Mjnamar se suočava sa optužbama za etničko čišćenje pošto je 620.000 pripadnika Rohindža naroda pobeglo iz nje u Bangladeš od avgusta ove godine.

Foto: Tanjug/AP

ROHINDŽE U KAMPOVIMA U BANGLADEŠU NE ZNAJU KO JE PAPA

Pripadnici muslimanskog naroda Rohindža koji su u Bangladešu našli utočište bežeći od nasilja u susednom Mjanmaru, zbog kojih papa Franja ove nedelje boravi u poseti tom regionu, zapravo ne znaju - ko je papa.

Foto: Tanjug/AP

Od skoro 900.000 pripadnika tog naroda koji se nalaze u izbegličkim kampovima u Bangladešu, tek nekolicina ih je čula za vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, prenosi agencija Belga.

Foto: Tanjug/AP

Kada su im predstavnici francuskih medija pokazali fotografiju 80-godišnjeg pape Franje, neke Rohindže su pomislile da je reč o nekom bogatom kralju, a nekima je pak ličio na američku zvezdu, dok su pojedini pretpostavljali da je reč o bangladeškom političaru, a neki su nagađali da je to nekakav muslimanski zvaničnik.

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da sam ga video u medijima, ali čime se on u stvari bavi? Da li je važan? - zapitao je Nurul Kadar (42), jedan od od stotina hiljada pripadnika naroda Rohingja koji su od kraja avgusta pobegli od nasilja u Mjanmaru, koje su UN okarakterisale kao etničko čišćenje.

Foto: Tanjug/AP

Smatrani strancima u Mjanmaru gde budisti čine 90 odsto stanovništva, Rohindže su marginalizovane i imaju tek ograničen pristup obrazovnom sistemu, sa takođe ograničenom otvorenošću ka svetu, a mnogi od njih su nepismeni, navodi belgijska agencija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA