Saudijski princ završio u zatvoru ZLATNI KAVEZ zbog korupcije, pa platio više od milijardu dolara i - izašao (FOTO)

Princ je, inače, prvi visoki zvaničnik za koga se zna da je oslobođen među uhapšenima za korupciju

  • 1

Saudijski princ Miteb bin Abdulah, koji je nekada važio za vodećeg kandidata za tron, oslobođen je u slučaju vezanom za korupciju nakon što je postigao "prihvatljivu nagodbu" sa vlastima plativši više od milijardu dolara, rekao je danas saudijski zvaničnik.

ZLATNI KAVEZ, najluksuzniji zatvor na svetu: Zavirite u hotel u kojem su smešteni moćni bogataši i prinčevi Saudijske Arabije (VIDEO)

Prema rečima neimenovanog zvaničnika, princ Miteb je, u sporazumu postignutom s vladom, priznao da je bio umešan u korupciju, dok su se još najmanje tri osobe koje su umešane u slučajeve korupcije, takođe, nagodile s vlastima, prenosi Rojters.

Zvaničnik je, takođe, rekao da je tužilac odlučio da najmanje pet osoba izvede pred sud.

Britanska agencija navodi da saudijske vlasti, koje procenjuju da bi na kraju mogle da sakupe oko 100 milijardi dolara nezakonito stečenih sredstava, rade na postizanju sporazuma sa osumnjičenima koji se nalaze u pritvoru u luksuznom hotelu "Ric Karlton", tražeći od njih da im predaju imovinu i gotovinu u zamenu za slobodu.

- Razumljivo je da nagodba podrazumeva priznanje za korupciju uključujući poznate slučajeve - rekao je zvaničnik, ne pruživši više detalja.

Prema njegovim rečeima, princ Miteb bio je optužen za malverzacije, angažovanje fiktivnih zaposlenih i potpisivanje ugovora sa sopstvenim firmama.

Isti zvaničnik je rekao da je suma koju je princ Miteb dogovorio s vlastima, kako veruje, veća od milijardu dolara.

Princ je, inače, prvi visoki zvaničnik za koga se zna da je oslobođen među uhapšenima za korupciju.

Foto: Profimedia

Saudijske vlasti su ranije ovog meseca saopštile da je oko 200 osoba ukupno ispitano u okviru oštrih mera protiv korupcije.

Te optužbe, koje između ostalog uključuju potplaćivanja i iznudu novca, nisu mogle biti nezavisno proverene, napominje britanska agencija.

Miteb (65), sin pokojnog kralja Abdulaha i bivši pripadnik elitne Nacionalne garde, bio je među desetinama članova kraljevske porodice, visokih zvaničnika i biznismena koji su ranije ovog meseca privedeni u okviru oštrih mera zbog korupcije, kojima je ojačana vlast princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Foto: Tanjug/AP

Dva saudijska izvora rekla su Rojtersu da je drugi osumnjičeni princ, Alvalid, do sada odbijao nagodbu s vlastima i zatražio pristup advokatu kako bi se borio protiv optužbi za koje ga terete.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA