≫ 

Tramp uskoro objavljuje odluku da li će SAD priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela: Palestinci prete da će svet platiti cenu

Izraelci i Palestinci tvrde da je Jerusalim njihova prestonica i prethodni mirovni pregovori prekidani su zbog diskuskija o tome da li i kako podeliti suverenitet nad gradom

  • 5

Američki predsednik Donald Tramp još nije doneo odluku o zvaničnom priznanju Jerusalima kao prestonice Izraela, rekao je Trampov savetnik i zet Džered Kušner.

Palestinci upozoravaju: Svet će platiti cenu za promenu statusa Jerusalima

- Predsednik i dalje razmatra razne činjenice i potom će doneti odluku, koju će vam saopštiti - rekao je Kušner na godišnjoj konferenciji o američkoj politici na Bliskom istoku koju je organizovala istraživačka organizacija "Brukings Institušen" u Vašingtonu.

Američki mediji su sugerisali da bi Tramp danas mogao da ispuni predizborno obećanje o preseljenju Ambasade SAD u Jerusalim, a koja je kao i većina stranih misija u Tel Avivu.

Foto: Profimedia

Status Jerusalima je ključno pitanje u izraelsko-palestinskom sukobu. Izraelci i Palestinci tvrde da je Jerusalim njihova prestonica i prethodni mirovni pregovori prekidani su zbog diskuskija o tome da li i kako podeliti suverenitet nad gradom.

Promena statusa Jerusalima ugrozila bi mirovni proces

Američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bele kuće na Bliskom istoku, upozorio je danas palestinski predsednik Mahmud Abas.

Foto: Wikimedia/Andrew Shiva

- Svaki američki korak povezan sa priznanjem Jerusalima kao prestonice Izraela, ili premeštanje Ambasade SAD u Jerusalim, predstavlja pretnju budućnosti mirovnog procesa i neprihvatljiv je za Palestince, Arape i međunarodnu zajednicu - rekao je Abas obraćajući se grupi arapskih poslanika iz Izraela, prenela je novinska agencija Vafa.

Abasovi komentari usledii su nakon što su američki zvaničnici saopštili da predsednik SAD razmatra da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa upozorio je juče SAD da ne priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodeći da ako bi Tramp to učinio, to bi značilo "potpunu destrukciju mirovnog procesa".

Foto: AP/Tanjug

- Svet će platiti cenu za bilo kakvu promenu u statusu Jerusalima - rekao je Habaš, u prisustvu Abasa.

Izrael smatra Jerusalim svojom prestonicom, čemu se skoro ceo svet protivi navodeći da bi njegov status trebalo da bude određen u mirovnim pregovorima sa Palestincima.

Palestinci gledaju na istočni deo grada kao svoju buduću prestonicu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Srna/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    4. decembar 2017 | 10:40

    Grad Jerusalim je grad svih vernika.Ali Saudiska Arabija sa svojom sestrom Amerikom gura Palestince u sukob.Ako bi on bio Palestinski to bi znacio kraj Jerusalima,od radikalnih islamista, ni jedan Hriscanin ne bi vise smeo na hodocasce.Zna se da je muslimanima cilj unistiti hriscanstvo.Palestina je isto kao nase Kosovo.

  • vosa

    4. decembar 2017 | 08:21

    A je l ovaj komedijas uopste zna gde je i sta je Jerusalim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA