Svet na nogama zbog Trampove odluke da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela: Političari i Evropska unija zabrinuti

Svetski lideri dele mišljenje da ovo neće doneti ništa dobro

  • 26

Britanska premijerka Tereza Mej ne slaže se sa odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu.

- Ne slažemo se sa odlukom SAD da prebace svoju ambasadu i priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela. Verujemo da to ne pomaže miru u regionu - saopštio je portparol Tereze Mej.

I predstavnici međunarodne zajednici izrazili zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzija u regionu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

- Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca - rekao je Gutereš posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da Francuska ne podržava "unilateralnu" Trampovu odluku i pozvao je na smirivanje situacije širom regiona.

Foto: Tanjug/AP

- To je odluka za žaljenje. Francuska ne odobrava odluku koja ide protiv međunarodnog prava i svih rezolucija Saveta bezbednosti UN - rekao je Makron.

Tramp je danas objavio da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela, ignorišući upozorenja arapskih i evropskih lidera.

- Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti - rekao je Tramp, obrativši se u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD.

Pre Trampovog obraćanja u Beloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje, koje bi moglo da potekne od ovakve odluke.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu osudio je Trampovu odluku, navodeći da će takva odluka poremetiti stabilnost, kao i da je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima.

Foto: Tanjug/AP

- Smatram da jedna zemlja ne može da kaže da radi to što želi i dovede nekoga pred svršen čin. To nije dovoljno, da bi Jerusalim postao glavni grad, nije dovoljno da to izjavi predsednik jedne zemlje, to je potpuno pogrešno i ta populistička politika ne može da reši ništa. Mi kao Turska ćemo učiniti prve korake, čak iduće nedelje - najavio je Čavišoglu.

I EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost, navodeći da bi Trampova odluka mogla imati reperkusije po mirovnu perspektivu.

- Aspiracije obe strane moraju biti ispunjene i mora se naći način da se putem pregovora reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države - navela je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini.

Pogledajte trenutak u kom je Tramp saopštio svoju odluku:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janaćko

    6. decembar 2017 | 23:54

    Zbog ovoga vrlo lako može da izbije 3. svetski rat, al čini mi se da Amerika to i priželjkuje i namerno radi

  • Suzi celina prizren

    6. decembar 2017 | 23:45

    Melanija je od danas zena Berluskonija.

  • Дадо РС Данило

    6. decembar 2017 | 22:49

    Интересантна су ми Француска и Енглеска мишљења као Америчких нато слуга.Кажем лијепо дај што више закувајте,и међународно право не спомињите зато што сте ви и они њега уништили.Дабогда се на хиљаду малих државица због религија али и атеизма распали исто онако као што сте нас исцјепкали.Распали,а Руси и Кинези вам судили.Живио Трамп,што дуже владао,и још гори послије њега дошао.Амин.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA