≫ 

Istorijsko rešenje EU za sukob između Izraela i Palestine: Dve države, Jerusalim prestonica obe zemlje

Jerusalim bi bio prestonica obe države

  • 5

Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, rekla je na današnjoj konferenciji za štampu, osvrćući se na odluku Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, da EU veruje da su jedino rešenje sukoba između Izraela i Palestine - dve države.

Otvorena su VRATA PAKLA, šta će biti posle CRNE SREDE: Čiji je zapravo Jerusalim i zbog čega je Tramp doneo kontroverznu odluku? (FOTO) (VIDEO)

- Evropska unija ima jasan i jedinstven stav. Verujemo da su jedino realistično rešenje sukoba Izraela i Palestine - dve države, a Jerusalim bi bio prestonica obe države - rekla je Mogerinijeva.

Ona je naglasila da je stav svih 28 država članica EU formiranje palestinske države na teritoriji koju je osvojio Izrael 1967. godine, nakon Šestodnevnog rata.

Foto: Tanjug / AP

Takođe je dodala da je to stavila do znanja državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, sa kojim se sastala u utorak.

Prema njenim rečima, u petak će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Jordana, dok će ona i ministri spoljnih poslova EU razgovarati o Jerusalimu sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, u ponedeljak.

- Evropska unija će intenzivirati rad sa svim stranama i našim regionalnim i međunarodnim partnerima. Nastavićemo saradnju sa Kvartetom Bliskog Istoka (Ujedinjene nacije, SAD, Rusija i EU), možda i u većem formatu - rekla je Mogerinijeva pomenuvši Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju i Norvešku.

Ona smatra da je uloga SAD "ključna".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tm

    7. decembar 2017 | 16:59

    Maa da, tako to eu resava, sto vise manjih drzave, gde je njima cef... Isti predlog ja imam i za kataloniju, baskiju, belgiju itd itd...

  • Dejan

    7. decembar 2017 | 17:32

    Samo pita se kuboj a ne EU ...

  • Дадо РС Данило

    7. decembar 2017 | 17:20

    Ко више шта пита ЕУ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA