≫ 

OLUJA ANA IDE KA NAMA: Najavljuju jake vetrove brzine 120 km/h i druge arktičke udare, Evropa se sprema za nevreme (VIDEO)

Španija i Portugal izdale upozorenja na opasnost od oluje

  • 5

Španija i Portugalija izdale su danas upozorenja na jake vetrove i obilne padavine usled oluje koja se bliži Pirinejskom poluostrvu sa Atlantika.

NADOLAZEĆA OLUJA? Zašto se ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana sutra okupljaju u Vašingtonu

Španski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje - na ekstremnu opasnost od vremenskih nepogoda danas koje će doneti oluja Ana, prenosi AP.

Kako se navodi, najveća pretnja po bezbednost biće jaki vetrovi, koji bi mogli da dostignu i brzinu do 120 kilometara na čas u planinskim predelima i na severozapadu zemlje.

Portugalski meteorološki zavod takođe je izdao upozorenje na ekstremnu opasnost od snažnih vetrova u severnim i centralnim delovima zemlje.

Britance pogodila oluja Kerolajn

Sa druge strane, Britanci se suočavaju sa drugom velikom olujom Kerolajn, sa brzinama vetra od 140 kilometara na čas, koja je donela izuzetno niske temperature i sneg.

Obilne snežne padavine poremetile su danas u Britaniji kopneni i vazdušni saobraćaj, pri čemu su polasci nekih vozova i aviona otkazani.

Britanska Meteorološka služba saopštila je da je na snazi žuto upozorenje, pre svega širom centralne Engleske, upozorivši putnike na verovatne poremećaje u drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju, prenosi Rojters.

U Senibridžu, u Velsu, visina snežnog pokrivača iznosi 28 centimetara, dok je u Haj Vajkombu, nadomak Londona, sloj snega koji je napadao dostigao visinu od 12 centimetara.

U Birmingemu u središnjoj Engleskoj obustavljeni su letovi, dok je više od 10 železničkih linija prijavilo kašnjenja.

U Londonu je, takođe, odložena ragbi utakmica "zbog nepovoljnih vremenskih uslova oko terena".

Očekuje se da će se ova oluja pomeriti dalje na istok i da će ući u Francusku, a za nedelju se već izdaju upozorenja.

U Škotskoj je već napadalo oko osam centimatara snega, a oluja je zahvatila i delove Severne Irske, Velsa, severne Engleske.

Brzina vetra koju je donela oluja sa Arktika kreirala je arktički protok vazduha, zbog čega su temperature padale.

Kako je u Srbiji? Zbog zaostalog snega oprez na putevima

Vozače ovog podneva očekuje pretežno vedro vreme, ali zbog zaostalog snega na kolovozu na nekim putevima savetuje se sporija i opreznija vožnja, saopštio je danas Auto-moto zavez Srbije. Kako se navodi, putevi ka zimskim turističkim centrima su prohodni, a nema ni zadržavanja na naplatnim stanicama.

Na graničnim prelazima, zadržavanja za putnička vozila su do 20 minuta. AMSS navodi i da često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na graničnim prelazima.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 2000

    10. decembar 2017 | 15:12

    Šta me briga za engleze.

  • Ana

    10. decembar 2017 | 18:36

    Sacuvaj nas Boze od te oluje koju nazvase mojim imenom

  • Jela Mitrovic/Nilovic

    10. decembar 2017 | 17:33

    Stari Vranjanci kada je nevolja u svetu kažu: "Zaigrala mečka u čičini, doći će i kod nas!" U ovakvoj situaciji ja se brinem i za Engleze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA